Velencei-tó Kapuja - Az újabb cél a következő szezon eleje

Velence - A testület úgy döntött, befejezi a Velencei-tó Kapuja projektet, s ennek érdekében mindent megtesz. A kivitelező felszámolása időben visszavetette a beruházást, amellyel eleve nem mindenki értett egyet a városban.

Tihanyi Tamás

- Ma sem változott a véleményem, a Velencei-tó Kapuja projekt a város és a térség számára olyan lehetőséget   jelent, amit ma még felmérni sem tudunk. Csak az idegenforgalom felé van kitörési irány. Ha ma kellene megkockáztatnom a projekt elindítását, még mindig megtenném - először ezt mondta tegnap  az újságíróknak Oláhné Surányi Ágnes polgármester. Aztán  az elmúlt napok fejleményeiről beszélt. Mint azt már megírtuk,  leálltak a Velencei-tó Kapuja  projekt kivitelezési munkálatai. Az ok:  a munkát korábban közbeszerzés útján elnyert K+K Bau-Profil Zrt. ellen szeptember 13-án felszámolási eljárás indult.  Az önkormányzat lezárta és  őrizteti az építési területet. A testület október 11-én,  zárt ülésen több határozatot hozott. A képviselők (a kilencből heten igennel voksoltak, ketten tartózkodtak) arra az álláspontra jutottak, hogy a projekt folytatása, befejezése a  város érdeke.  Felkérték a polgármestert, az építkezéshez  szükséges támogatói egyeztetéseket folytassa le, és  készítse elő az újabb közbeszerzési eljárást.

A  képviselő-testület a felszámolás alatt álló  K+K Bau-Profil  Zrt.-vel  2010. július 16-án kötött, majd 2011.  augusztus 22-én módosított vállalkozói szerződését csütörtökön felmondta, és egyben benyújtotta kötbér- és kártérítési igényét. A képviselők felhatalmazták  a polgármestert arra, hogy a felmondáshoz kapcsolódó jogi lépéseket - mint például a hitelezői igény bejelentését - haladéktalanul tegye meg. A testület a  TM-LINE Felszámoló, Gazdasági Tanácsadó Zrt. ügyvezetőjétől kapott tájékoztatás és a  K+K Bau-Profil Zrt.  mérlegadatai alapján  ismeretlen - tettes ellen - büntető feljelentést tett az önkormányzati és állami pénzek eltulajdonításának gyanúja  tárgyában.  



Számos nyitott kérdés van ebben a helyzetben. Lapunk úgy tudja, a felszámoló nem látja sem személyi, sem tárgyi feltételeit már annak, hogy a beruházást az eredeti kivitelezővel folytatni lehessen. Persze csoda lenne ennek ellenkezője, hiszen a cégnek egy vasa sem maradt, s még saját munkásainak is több hónap fizetéssel tartozik. Kevés az esély arra, hogy a vele szemben támasztott követeléseket be lehessen hajtani. Milyen pénzekről van szó a Velencei-tó Kapuja projekttel kapcsolatban? A közvetlen tartozás, azaz a felvett előleg, az eljárási, közüzemi és engedélyezési  díjak értéke  383 millió forint, ennek 30 százaléka volt  önkormányzati forrás. A szerződésszegés és a  kárátalány miatt követelhető összeg 287 millió forint, az alvállalkozók további, mintegy  230 milliót igényelhetnek. Ez több, mint 900 millió forint  tehát, de az érintett cégnek nem egyedül Velencén állt le beruházása, s azt sem lehet tudni, ki, és milyen igényeket támaszt még.  Az is valószínű, hogy a kifizetésre várók sorában nem Velence városa  az első.  
A projekt utófinanszírozással működött, az előlegként kifizetett pénzek pedig a 27,5 százalékos készültségi fokkal arányosak. A polgármester szerint Velencének mindezzel együtt megnyugtató a gazdasági helyzete. Most  megpróbálnak előre menekülni, de  itt ismét eljutunk egy újabb kérdésig. Meddig tarthat az újabb közbeszerzés? Gyorsított eljárással is ez minimum három hónap.  Az eredeti befejezés dátuma november 20-a  lett volna, ez ugye füstbe ment.  Az újabb cél a következő szezon eleje.
A jövő nyáron már senki nem akar a velencei parton  torzókat látni. Az idő rohan.

Szigorú szabályok

A közbeszerzésnek szigorú  szabályai  vannak, többek között az, hogy évekre  visszamenően okiratokat kell bemutatni egy cégnek a  működésről. Korábban indult ugyan a kivitelező  ellen már felszámolási eljárás, de mivel akkor megtérítette a tartozását, szabályosan vett részt az újabb közbeszerzésben. Ráadásul nem is kötelező a tájékoztatás arról, hogy egy cég ellen korábban már indult felszámolás. Ha ilyen  eljárás nincs folyamatban, akkor az nem számít közérdekű információnak, tehát tájékoztatást sem ad róla  a bíróság.  

OLDALTÖRÉS: A bedőlt cég üres kasszája

A bedőlt cég üres kasszája

A bedőlt cég üres kasszája

A bedőlt cég üres kasszája

Zalaegerszeg - A felszámoló tájékoztatása szerint a K+K Bau-Profil Zrt.-t üres kasszával adták át, a bankszámláján nincs pénz, és a pénztárában sincs fedezet. Az építkezései leálltak.
A gazdasági válság kezdete óta folyamatosan romlottak a Velencei-tó Kapuja projektet kivitelező cég pozíciói. A körbetartozás egyre súlyosabb gondot jelentett, a bér-, adó- és lízingköltségek emelkedtek, utóbbiak frankalapúak lévén megduplázódtak. A megrendelés egyre kevesebb lett - nagyjából ez történt a K+K Bau-Profil Zrt.-vel, bár a felszámoló még vizsgálja a csőd okait.  Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy  bankjuk  nem hosszabbította meg  hitelszerződésüket. Csúcsidőben közel 300 dolgozóval működött a cég, mára  csak  adminisztrátorok maradtak. A felszámolást mintegy ötven  hitelező  kezdeményezésére rendelte el szeptember 13-án a Zala Megyei Bíróság. A magas- és mélyépítési generál-kivitelezéssel, valamint ingatlanforgalmazással foglalkozó céget 1998-ban betéti társaságként alapították. Két év múlva megvették az Útprofil 2000 Kft-t.; a mélyépítéssel foglalkozó cég 2007 januárjában beolvadt az anyacégbe.
A Zrt. nevéhez kapcsolódik például  Zalaegerszeg határában a 76-os  számú főút építése, ahol Velencéhez hasonlóan szintén leálltak már  a munkálatok.  Siófokon 122 lakásos apartmant építettek mélygarázsokkal, Zalaegerszegen egyebek között a Gyémántház és  parkolóház kivitelezési munkáival, a volt Zalahús Rt. 11 hektáros területén pedig az épületek bontásával, a terület kármentesítésével bízták meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!