Vezetőváltás - az önkormányzat változást akar, Vasvári nem érti az indokokat

Székesfehérvár - Csütörtökön délre majdnem megtöltötték a polgármesteri hivatal nagytermét a Vörösmarty Színház társulatának tagjai, alkalmazottai. A polgármester hívta oda őket.

Szabó Zoltán

 

A teátrum tagjai nem előadást tartottak a városházán, hanem Cser-Palkovics András polgármester előadásában azt hallgatták meg, hogy miért  mentette fel a szerdai rendkívüli közgyűlés - 17 igen és 1 nem szavazattal  - Vasvári Csaba  színházigazgatót. Pontosabban fogalmazva: magasabb vezetői megbízatását  április 27. napjától visszavonták. Ez nem jelenti azt, hogy   távoznia kell, hiszen  a társulat tagja marad, színművészként továbbra is számítanak közreműködésére.

 



A déli tájékoztató nem volt sajtónyilvános, fotókat azonban készíthettünk. S talán az is elhangzott  amit már szerdai írásunkban  is közöltünk,  hogy  a színház vezetésében az utóbbi hetekben-hónapokban megrendült  a képviselő-testület bizalma. Ha ott vagyunk, talán arról is meggyőződhettünk volna, hogy a színészek sem látják teljesen egyformán azt, hogy mennyire indokolt a közgyűlési határozat.
A  kultúráért felelős alpogármester, Brájer Éva  mindenesetre úgy véli, hogy a színházi dolgozókat nem érte teljesen váratlanul az, ami most történt.
- Az elmúlt hónapokban számos esetben megkerestek bennünket  a színházból, a kialakult légkörre panaszkodtak. A  polgármester úr is kapott levelet a zenekartól, hogy nehezen tudnak az igazgatóval együttműködni. A városban járva szoktam találkozni  színészekkel. Hol az egyik, hol a másik mondta el a problémáit, negatív élményeit, és ezt már nem lehet a véletlen számlájára írni - mondja Brájer.

 


 Beszélt erről az igazgatóval és más ügyekről is. Az alpolgármester úgy emlékszik, hogy   2009-ben  nem volt olyan hónap, hogy ne ültek volna le tárgyalni Vasvárival, hogy ne legyen baj. Legyen az akár az ifjúsági hangversenybérlet ügye,  akár más.  A teátrum látogatottsága, az, hogy tavaly a nézőszám  92 ezerről 54 ezerre esett vissza,  komoly vitákat váltott ki a színházi beszámoló, munkaterv  tárgyalása során az elmúlt hetekben.
- Kedvelem a színház prózai darabjait  - állítja az alpolgármester. - Azt viszont  felmértem, hogy  elveszett az a közönség, amelyet a könnyed nyári,  zenés, de színvonalas darabokkal be lehetett  vinni a Pelikán udvarra.  Ezt annak idején Péterffy Attila kezdte, aztán Szurdi Miklós ráerősített. Tavaly volt egy-két ilyen előadás, de azokat nem a színház szervezte. S úgy vélem, nagy nézőkiesést okozott az is, hogy alig-alig  mutattak be gyerekdarabokat.
Mindezt jelezték Vasváriéknak, de nem volt foganatja, magyarázza Brájer Éva. Kéréseikhez, javaslataikhoz  nem viszonyult konstruktívan a színház  hónapokon át.  A nézőszám alakulása aztán igazolta a  rossz érzéseket. Az sem használt, hogy  az igazgató  a 2008-as megválasztása után átvett egy alkalmazotti, technikai csapatot, majd elkezdte leépíteni. Felépíteni viszont nem tudott  jobbat. Számos konfliktus volt, és odáig jutottak, hogy  már nincs igazi  partneri együttműködés. A  színházi vezetés álláspontja megmerevedett. A város mindent megtett, hangsúlyozza Brájer, 155 millióval pótolta ki a színház költségvetését. A közgyűlés  most  határozott: nincs tovább,meg kell próbálni a változtatást, a vezetőváltást. A pletykákkal ellentétben azonban Brájer Éva szerint nincs jelöltje a posztra a városnak.

 



Az április 27-éig még igazgató, mellette-utána pedig határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban színészként dolgozó Vasvári Csabával  a színészek szerződtetése után és a Mágnás Miska próbája előtt  beszéltem. Utóbbiban Korláthy grófot játssza, a premier április 29-én lesz. Úgy véli:
- Benne volt a pakliban, hogy az önkormányzat  ezt a döntést hozza, már csak az áprilisi közgyűlési határozat alapján is. Utóbbit én minden szempontból aggályosnak tartom,  de tiszteletben kelt tartanom a fenntartó döntését.
Leváltásának indokait nem  tudja  Vasvári, ám abban biztos,  nem létezik olyan, amiért okkal fel lehet menteni.
- Az önkormányzat illetékes irodája most végzett ellenőrzést a színháznál, s a jelentés  jónak minősíti a vezetői munkát. A polgármester és az alpolgármester is dicsérte az előadások  színvonalát,  és a nézői visszaigazolás, a szakemberek véleménye is erről tanúskodik. Gazdálkodásunk rendben van. A nézőszámról pedig annyit, hogy hiába akarnánk növelni, ha nincs fizetőképes kereslet. Annyit játszunk, amennyire igény van. A kérdés  ezért továbbra is az,  mi az oka annak a bizonyos bizalomvesztésnek?

A kérdés ott marad lógva a levegőben. Vasvári Csaba egyébként azt is elmondta  rengeteg kérdést, sms-t kapott. Az egyikben például azt  firtatta valaki: "Kinek kellett a helyed?"

 

 

Cser-Palkovics: a remények nem igazolódtak

- Olyan színházra van szüksége Fehérvárnak, ami egyben kuturális központként is működik. Annak idején ezért került sor az előző igazgató leváltására, ám a remények nem teljesültek, ezért van most szükség a váltásra - mondta a mai sajtóreggelin Cser-Pallkovics András polgármester. Hozzátette, az új direktor megtalálásáig a szabályok szerint a művészeti vezető irányítja a teátrumot. Ha ez valamiért nem működik, akkor a gazdasági vezetőnek kell vinnie a színházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!