Wekerle Sándor végleg hazatért

Pénteken leplezték le Móron, az Erzsébet tér mellett Wekerle Sándor, az első polgári származású miniszterelnök emlékművét. A szobor, amelyre a helyiek már az ezredforduló óta vágynak, egy roppant széles körű összefogás eredményeként jött létre.

B. Kiss László

A kánikula ellenére is számosan vettek részt péntek délelőtt a megújult Erzsébet téren Mór jeles szülöttének, Wekerle Sándor szobrának a leleplezésén.  Az ünnepségen a közélet egész sor prominens szereplője jelent meg, a kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte. Az  első szónok Fenyves Péter polgármester volt, aki beszédében kiemelte: a dualizmus korának háromszoros miniszterelnöke, Wekerle Sándor működése bebizonyította, hogy a versenyképes gazdaság megteremtéséhez  nem a csak költségvetési szigor, de az emberbaráti intézkedések is elengedhetetlenek.
 Hunorfi István, a Wekerle emlékbizottság társelnöke, a városzépítő egyesület alelnöke  a szoborállítást kezdeményező civilek nevében szólt. Wekerléről méltatlanul feledkeztek meg, az izig-vérig reformpolitikus nevét  Széchenyi, Kossuth, Deák neve mellett kell említeni - fogalmazott Hunorfi István, aki utalva arra, hogy 1867 jelentette azt a szilárd alapot, amelyen építkezhetett az ország, kijelentette: új kiegyezésre lenne  szükség!
Egy éve még sokan nem hitték volna, hogy 2011. agusztus 26-án  Wekerle szobrot avatnak Móron  kezdte beszédét Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Wekerle emlékbizottság elnöke. Az elnök beszédében utalt arra, hogy a Wekerle emlékév fővédnökségét Orbán Viktor miniszterelnök vállalta el, s itt Móron, az emlélév keretében rendezett egyik  konferencián jelentette be  Matolcsy György miniszter  a Kárpát-medence gazdaságának integrálását célzó  Wekerle-tervet.


Wekerle Sándor hazatért  - Törő Gábor imígyen zárta ünnepi mondandóját.
Szellem, és ne hús tegyen magyarrá! - ez a mondat már Babits Mihálytól származik, akinek Eucharisztia  magyarul úrvacsora  című versét Eperjes Károly színművész tolmácsolta a szobor leleplezése alkalmával tartott ünnepségen.
Ezt követően lépett a mikrofonhoz Semjén Zsolt, aki szerint viszonylag egyszerű dolog volt megváltoztatni az utcaneveket, skanzenbe száműzni a munkásmozgalmi emlékműveket, átírni a történelemkönyveket, a múlt rendszer által kicenzúrázott történelmi  tényeket azonban már nehezebb ismét visszahozni a köztudatba. Ennek tudható be, hogy az átlagember nagyon keveset tud Wekerle koráról, a dualizmusról. A miniszterelnök-helyettes is  emlékeztetett beszédében  Mór szülöttének több történelmi tettére, így az egyházügyi törvényre, az új adórendszerre, és arra is, hogy a kommün alatt Wekerlét túszként tartották fogva.

Az ünnepségen a móri fúvósok előadásában zendült fel a Wekerle induló nagyzenekarra átírt változata, a szobrot, és  alkotóját, a móri Nagy Benedeket pedig Mihály Gábor szobrászművész méltatta. A monumetális alkotást, amely parlamenti dolgozószobájában ábrázolja a legendás államférfit, ezt követően leplezték le. Az emlékművön megörökítették a támogatók nevét, amelyek közt  kiemelt támogatóként   a Fejér Megyei Hírlapé  is ott szerepel.

OLDALTÖRÉS: Tíz éves álom vált valóra

Tíz éves álom vált valóra

Tíz éves álom vált valóra

Tíz éves álom vált valóra

Kilencven évvel ezelőtt halt meg Wekerle Sándor, Magyarország első polgári származású miniszterelnöke, Mór szülötte. A saját erejéből és tehetségéből felemelkedő jeles férfiú három alkalommal volt az ország miniszterelnöke, és számos fontos megbízása mellett háromszor betöltötte a pénzügyminiszteri tisztséget is. Megteremtette az államháztartás teljes egyensúlyát, és végrehajtotta azt a valutareformot, amelynek során az ország áttért az aranyalapú valutára, a koronára. Nevéhez fűződött a pénzügyigazgatás átszervezése, a dualista állam adórendszerének korszerűsítése és teljes átalakítása, az államadósságok konvertálásáról szóló törvények megalkotása, de ő tette le a társadalom- és nyugdíjbiztosítási rendszer alapjait is. Kortársai nemes egyszerűséggel finánczseninek nevezték.


- Emlékét, szellemi örökségét azonban a család leszármazottain kívül sajnos csupán néhány történész, közgazdász és jogtudós, Mór és Kispest lakosai ápolták, őrizték. A mai napon a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület 10 éves álma, elhatározása válik valósággá, ugyanis 2001. december 13-ai közgyűlésünkön a következő felhívással fordultunk a város vezetéséhez és lakóihoz: Kezdeményezzük, hogy az Erzsébet téren állítsunk maradandó emléket egy szoborkompozícióval Wekerle Sándornak, Mór szülöttének, Magyarország első polgári származású miniszterelnökének - emlékszik vissza Hunorfi István, a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület akkori elnöke.
 Az önkormányzat 2002-ben hozott határozatában elvi támogatásáról biztosította a kezdeményezést, de szükség volt még az Erzsébet téren akkor még meglévő II. világháborús katonasírok áthelyezésére, ami 2008-ban megtörtént.


 Az egyesület kezdeményezésére 2010. július 09-én 21 jeles személyiség részvételével ünnepélyes keretek között megalakult a Wekerle Sándor Emlékbizottság, amely megválasztotta tisztségviselőit, szándéknyilatkozatot fogadott el, és programot hirdetett.  Az elnök Törő Gábor országgyűlési képviselő, társelnök a Városvédők részéről Hunorfi István lett. Fenyves Péter polgármester előterjesztésére Mór Város Önkormányzata 2010. augusztus 25-én a 2011. évet Wekerle Sándor Emlékévvé nyilvánította.
Az események innentől vettek lendületet.
  A nyitó rendezvény  2010 októberében a Kheops Extra Tudományos Konferencia lett, amit a fiatal móri professzor, Svéhlik Csaba szervezett, november 14- én,  Wekerle Sándor születésnapján pedig Jótékonysági Emlékműsort szerveztek.
A siker nem maradt el. Decemberben a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület az adományokból, támogatásokból befolyt összegekből ki tudta fizetni az alkotói díjat, az egészalakos modell költségét, úgy az a tulajdonába került. A programsorozat fővédnöki tisztét Orbán Viktor miniszterelnök vállalta el.
  Ezt követte a Wekerle Sándor életútja és a dualizmus kora Országos Középiskolai Történelmi Vetélkedő, L. Simon László, a parlament kulturális bizottság elnökének részvételével, majd a  Magyarországi Borrendek Országos Ünnepi Közgyűlése Wekerle Sándor tiszteletére, a  Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferenci és egy Kárpát-medencei Gazdasági Fórum, ahol Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a kormányzat egy Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési tervet készít elő, amelyet az egykori miniszterelnökről neveznek el.


Időközben a szobor ügye is  képletesen szólva  hatalmas léptekkel, haladt előre. Előbb a móri önkormányzat szavazott, és adott át az egyesületnek támogatásként egy olyan keretet, amelyből  a szobrot meg lehet valósítani, s  a tér rendbetételére is forrást teremtett, majd tömegével kezdtek érkezni a vállalkozói felajánlások is.  Ez nagyrészt Radetzky Jenő,  a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, a Wekerle-gondolat erős elkötelezettjének, a gazdasági fórum főszervezőjének  köszönhető, de minden bizonnyal szerepet játszott  a kezdemény ismertésében és nészerűségének növelésében az is, hogy lapunk, a Fejér Megyei Hírlap fő médiatámogatóként végig kiemelt teret biztosított az eseményeknek.
Az emlékév támogatóinak se szeri, se száma - lehetne mondani, de ez nem egészen így van. Minden természetbeni, önkéntes felajánlás és pénzadomány rigorózusan számon tartatik   ennek fő felelőse az emlékbizottság titkára, Buza Ernő. A nyilvántartásokra szükség is van, hiszen az emlékév tiszteletére elkészült egy speciális bor, a Wekerle küvé, és külön érmet is verettek. Ezen érmék és a szobor elkészítésében  a Képző és Iparművészeti Szabadiskola vállalt oroszlánrészt. E jeles alkotóegyüttes  a mai ünnepség után  -nem mellékesen!  -megköszönti  a szobor alkotóját, az éppen 70 éves Nagy Benedeket.


Pénteken avatják fel az emlékművet

A ma 10 órakor kezdődő programra a Wekerle Sándor Emlékbizottság, Mór Város Önkormányzata és a  Móri Városvédő és Szépítő Egyesület mindenkit vár. A teljesen megújult Erzsébet téren felavatják Wekerle Sándor köztéri emlékművét. Az érkezőket már 9.30-tól térzenével várja a Móri Ifjúsági Fúvószenekar. Köszöntő beszédet mond Fenyves Péter polgármester. A Magyar Köztársaság Kormánya képviseletében  pedig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A  Wekerle Sándor Emlékbizottság nevében Hunorfi István az Emlékbizottság társelnöke,  a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület alelnöke és Törő Gábor országgyűlési képviselő,  a Wekerle Sándor Emlékbizottság elnöke szól majd.   Az emlékművet Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész  méltatja, a  Wekerle-család nevében Osztroluczky Miklós, Wekerle Sándor dédunokája mond köszönetet. Az emlékművet a   helyi egyházak képviselői megáldják. Közreműködik Eperjes Károly, Kossuth-díjas, Jászai Mari díjas színművész,  Rajkó Márta, a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!