Csabdi

2015.08.10. 12:36

40 évesen virágzik az agavé kaktusz

Csabdi - Hatalmas, különleges virágú növény hívja fel magára a figyelmet Bakó Tiborék portáján. A misztikus agavé kaktusz bizonyítani látszik legendáját.

Zsohár Melinda

Az agavé számos magyar kertben, folyosón, verandán szerénykedik meglehetősen igénytelenül, aki nem rest, az tavasszal kiülteti a szabadba, ősszel visszateszi valahová a fagy elől. Bakó Tiborék is így tettek vele. Veszprém-Vas megye határán fekvő Kamondról, Bakó Tibor szülőfalujából hozták el éppen negyven esztendeje a kaktusznövendéket Csabdira, ő akkor huszonöt esztendős volt, s most hatvanöt mégha ez nem is látszik rajta. Felesége, Editke meséli, hogy egy nagyobb cserépben tartották a növényt, alig nőtt, s akkor megkezdődött az ültetgetés. A növény hálásan növekedésnek is indult! Tibor ezermesterként különféle szerkezeteket fabrikált a súlyosodó és terebélyesedő agavénak, ami rengeteg kis fiahajtást is hozott.

S idén áprilisban történt a meglepetés! Tibor óvatosan szétbontotta a gyöngéden összekötözött kaktuszleveleket, amelyek hatalmas virágszálat rejtettek magukban. Az interneten nézelődtek, s találkoztak a legendával, miszerint az agavé negyven éves korában kivirágzik először és utoljára! Utána menthetetlenül elpusztul! Mexikóban hatalmas ültetvényeken termesztik, torzsájából készül a tequila, de egy kis magyar falu udvarán mégiscsak meghökkentő látvány a virágzó agavé, Editkéék napról napra fotózták a virág változásait.

Tibor precíz emberként megmérte: 4 méter 90 centiméter magasra nőtt meg a virágszál, azon elágazva csoportos virágzatok fejlődtek ki. A méhek elragadtatva dongták körül a sárgás szirmokat Heteken át virágzott a kaktusz, s amint egyre hervadnak a szirmok, az anyanövényből szemmel láthatóan úgy távozik az élet. Fakózöld, húsos levelei halványulnak, fonnyadnak megállíthatatlanul. A Bakó család szerint igaz lehet a legenda az agavé életéről, virágba borulásáról és pusztulásáról. Van egy másik, szintén hatalmas agavéjuk, de arról pontosan nem tudják, hány éves, húsz-huszonötre taksálják a korát. A most kétéves Vanda kisunokájuk fiatal nő lesz, mire ez a virág is kinyílik .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!