Csákberény

2015.09.06. 15:44

Kaos uralkodik a metrónál

Csákberény Fejér megye egyik legszebb vidékén fekszik, és ezt nem csak a lokálpatrióták állítják. A megejtő vidéket felfedezték a hazai és a külhoni "gyüttmentek" egyaránt...

Gábor Gina

Csákberény persze, vonzza a művészeket és a művészetkedvelőket is. Bizonyság rá, hogy a környéken olykor feltűnnek a filmesek, no és a 2014-ben alakult "Na Mi Újság Wagner Úr? " Kulturális és Sportegyesület is folyamatosan igyekszik gazdagítani települést. A napokban Svédországból érkeznek graffiti-művészek, hogy Csákberényben is nyomot hagyjanak... A falu határában helyezték el ugyanis a neves szobrászművész, Zsemlye Ildikó, A Földből kitörő metrókocsi című, készülő installációját. Dobos Tibor elnök azt mondja: az egyesületük - ami elkötelezett a kulturális örökség megóvásában is - , nagy hangsúlyt fektet a kortárs képzőművészet felkarolására és támogatására. És ezen nem csodálkozunk, hiszen az egyesület alapítója és mások mellett tagja, Takács Lajos azaz Layota, üzletember és kiváló szimatú műgyűjtő, a kortárs képzőművészet jó ismerője. Layota svéd-magyar állampolgár, voltaképpen tehát az ő meghívására érkezik Magyarországra szeptember 8-án két graffiti-művész, és egy filmes, aki megörökíti azt a folyamatot, amint a metrókocsi átalakul, a graffiti művészek közreműködnek Zsemlye Ildikó intallációjának befejezésében.

Íme, a stockholmi közlekedési csomópont központi épületének egy részlete: ezen dolgoznak most a svéd graffitiművészet legjelesebbjei, akiknek korábban meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. Ám ma már számítanak munkájukra a várostervezők

Nos, Layotától tudjuk: a graffiti művészeket korábban a svédek (is) üldözték, ám mára a legkiválóbbak megtalálták a helyüket, a szerepüket a művészeti életben, olyannyira, hogy keresett alkotókká váltak.

- Ma már hivatalos megbízásaik vannak. Kilenc graffiti művészt fel is kértek, hogy Stockholmban fessék ki azt az építményt, ami egy hatalmas közlekedési csomópont középpontjában áll - meséli Layota. Egy évig tart a projekt, és filmre veszik a munkafolyamat állomásait. Az egyik leghíresebb az alkotók között a Kaos nevet használó művész, aki már 35 esztendeje foglalkozik a műfajjal. Ő és egy fiatal társa, Pontus festi ki majd szeptember 14-ig a csákberényi metrókocsit.

Kaos és Pontus a csomópontnál, amit régi épületek vesznek körül

A kocsi mostanáig sem volt unalmasan egyszínű. Néhány hete ugyanis svájci graffitisek - megtudva, hogy hogy Kaosék mire készülnek - váratlanul Csákberénybe utaztak, és a műfajban megszokott gerilla-akcióként maguk is kifestették a metrókocsit. Ezt ők fotókon is dokumentálták, mondván, ezek után jöhetnek a svéd alkotók. És persze, jönnek is: a régi, orosz metrókocsi megfestésével párhuzamosan nagyméretű műalkotások is készítenek, amiket tárlaton mutatnak be.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!