Csákberény

2016.07.23. 16:25

Természetfotóba oltott harmónia

Csákberény - Róth Hajnalka születésétől fogva a természet közelében él. Bizonyára ezért is gyakori téma fotóin az erdő, a mező és az élővilág. Egyik képével nemrég második helyet ért el egy országos versenyen.

Bokros Judit

Valóban nagyon idilli hangulatú a fotó, amellyel a csákberényi születésű Róth Hajnalka díjat nyert a Muzsikál az erdő elnevezésű fotópályázaton. A kiírást egy rendezvénysorozathoz kapcsolódva tették közzé, s azon több száz amatőr és profi fotós indult.

Hajnit elsősorban a téma fogta meg, hiszen rég jelen van életében az erdő. Így mesélt erről:

- Erdő mellett nőttem föl, így gyermekkorom óta járok oda sétálni, kirándulni. Nagyon fontos számomra ember és természet kapcsolata, annak bemutatása, milyen fontos vigyázni a környezetünkre, azok értékeire. A természetben töltött idő igazán ki tud kapcsolni - mondja Hajnalka, aki a pályázatra is olyan fotót igyekezett küldeni, ami jól átadja az ember és természet közötti harmóniát. Mivel családjával - Hajni egy négy- és egy kétéves kisfiú édesanyja - gyakran kirándulnak, így szinte adott volt a helyzet, a téma, amikor fotózhat. Ő az egyik alkalommal csak figyelte a megfelelő pillanatot, amit megörökíthet. Végül több fotó közül esett a választás a díjnyertes képre, s Hajni utólag látja igazán, miért is ez lett a befutó.

Róth Hajnalka a fenti képpel nyert második helyet a Muzsikál az erdő című fotópályázaton. A zsűri elnöke Haris László fotóművész volt. Hajni itt párját és egyik kisfiát fotózta, de egyedül is szívesen barangol a természetben, figyeli a tájat, a jelenségeket, s modelljeit igyekszik a legalkalmasabb pillanatban megörökíteni

A nyílt és nagyon természetes fotós amatőrként, autodidakta módon vágott bele a fényképezésbe néhány évvel ezelőtt. Iskolai végzettséget pénzügyi vonalon szerzett, de - fogalmazott - azt a területet sosem érezte igazán a magáénak. Mindig alkotni szeretett volna, a fotózás pedig jó ideje érdekelte. Magától kezdte tanulni, gyakorolni, ám nemrég iskolai keretek között, a fehérvári Aranykéz iskolában gyarapítja tudását.

Hajni a digitális fényképezést tanulja, az analóggal még nem próbálkozott, de nagyon érdekli a régi, a kezdeti technika is. Erre is bizonyára sor kerül később, ám most igyekszik minél több ismeretre és tapasztalatra szert tenni a fényképezés korszerű módjáról. S hozzáadni valami pluszt, ami csak az ő szemére , látásmódjára jellemző, hiszen az egyediség ebben a szakmában különösen fontos.

Napjainkban igen sokan fotóznak, hobbiból is, így nem mindig könnyű kiemelkedni. Mégis úgy tűnik, Hajnalkának már sikerült, hiszen egy ideje nemcsak kedvtelésből, hanem megrendelésre is fotózik. Portrékat, családi fotókat kérnek tőle, de minden érdekli, mert szereti a kihívásokat, a változatos témákat. A természet megörökítése mellett pedig személyes kedvence az ételfotózás, ami egy külön műfaj a fotózáson belül is - tudtuk meg.

Róth Hajnalka
Fotó: Sebestyén Lilla

A természetfotóknál szereti a makrózást, mert így egészen közel tudja vinni a nézőhöz az élőlényeket, növényeket, kiemelve azok szépségét. Amikor témát keres, akkor többnyire egyszerűen csak elindul vagy leül egy szép helyen, és vár, bízva abban például, hogy érkezik egy különleges vad.

Képeit honlapja mellett sokszor közzéteszi a legnagyobb közösségi portálon, és látható, hogy sokaknak tetszenek a Róth Hajnalkás művek. Ám nem csupán a műkedvelők értékelik fotóit, hanem a nívós National Geographic magazinnál is felfigyeltek már a fiatal csákberényi alkotóra. Az olvasók által beküldhető képek közé ugyanis körülbelül tízet beválogattak, ezekből pedig egy a nap képe lett.

Hajni erre az eredményre is nagyon büszke, ám számára az az igazi jutalom, hogy végre azt csinálhatja, amit szeret. Függetlenként pedig arra is több idő jut, hogy kisgyermekeivel legyen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!