Csákvár

2016.03.26. 06:58

Fiatalokra is szükség van

Csákvár - Új szakmai vezetés mellett erősödik és épül a Csákvár Tűzoltó Egyesület. Farkas Bozsik Gábor, már 2005 óta az egyesület munkáját segíti, miután családjával a településre költözött. Mostantól az egyesület szakmai vezetőjeként segíti és építi az idén 138 éves testületet.

Koppán Viktor

A közel húsz éve aktív tűzoltó jól kamatoztathatja hivatásában szerzett  tapasztalatait, hiszen főállásában a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Tűzoltósági  Felügyelőjeként dolgozik, így pontosan ismeri az önkéntes tűzoltó egyesületek helyzetét és lehetőségeit egyaránt.

A helyi önkéntesek,  vállalásuk szerint közigazgatásilag két település tűzvédelmét segítik Csákvár és Gánt területén,  a  gyakorlatban azonban ez négy települést jelent, hiszen Gánthoz tartozik Kőhányáspuszta és Vérteskozma is.  A tűzoltó egyesület  hivatalos nyilvántartása szerint 34 taggal rendelkezik. Farkas Bozsik Gábor  aktív tevékenységének köszönhetően ez a létszám a március elején tartott közgyűlésen 11 fővel bővült.  Így az aktív is szolgálatot is teljesítő tagok száma 28 fő.

Az egyesület létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az általános tény,  hogy  a helyismerettel rendelkező és helyben lévő segítség életet menthet.  A csákvári  önkéntesek esetében különösen fontos ez, hiszen a székesfehérvári tűzoltó parancsnokság működési területéhez tartozik  a település,  ám annak határán fekszik. Így legoptimálisabb esetben is minimum 25 kilométer távolságból érkeznek tűzoltók. Figyelembe véve az útviszonyokat 25-30 perc mire hivatásos tűzoltó egység érkezhet a településre.  Egy estleges tűz keletkezésekor vagy balesetben kialakult életveszélyes helyzetben azonban minden perc számít.  A csákvári önkéntesek, még ha nem is a lakatanyában tartózkodnak a nap 24 órájában, és nincs náluk kétperces kötelező elindulási idő,  a gyakorlatban szerezett tapasztalatok szerint  10-12 per c alatt a helyszínre érkeznek és megkezdhetik az életmentést. Természetesen ők is a hivatásos tűzoltóknak nyújtanak segítséget és minden beavatkozáskor hivatásos egységek is érkeznek a helyszínre.

Varga Lajos (balra) a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke adja át Farkas Bozsik Gábornak a kismotor fecskendőt

A szakmai vezető fontosnak tartja, hogy megelőzzék az egyesület elöregedését.  Állítása szerint ehhez már gyermekkorban szólni kell a fiatalokhoz. Csak nem másfél éve fut sikeresen a felügyelő által elindított előadás sorozat, ami ma már a település határait átlépve a megyeszékhelyen és környékén is foglakozásokon mutatja be a tűzoltóság munkáját és szól a tűzvédelemről iskolákban és óvodákban egyaránt.

A Csákvár Tüzoltó Egyesület mostantól komoly figyelmet fordít a fiatalok megtalálására tűzoltóvá nevelésére is . Ebben nyújt segítséget a Fehérvári Tűzoltó Egyesület, ami egy ksimotor fecskendőt ajándékozott a csákvári tüzoltóknak.  Ennek segítségével tud felkészülni és versenyeken is részt venni  az ifjúsági tagozat. Farkas Bozsik Gábor célja, hogy a méltán régi hagyományokkal rendelkező tűzoltósport területén is eredményes legyen a Csákvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!