Csákvár

2016.12.21. 14:02

Hetven éve annak, hogy tűzoltó lett

Csákvár – Héring Béla 1946-ban csatlakozott a Csákvári Tűzoltó Egyesülethez. A 87 éves Béla bácsi még mindig segít, ahol tud. A jubileum alkalmából köszöntötték.

Buthy Lilla

A 87 éves Héring Bélát köszöntötték tegnap csákvári otthonában abból az alkalomból, hogy Béla bácsi éppen hetven éve tagja a Csákvári Tűzoltó Egyesületnek. Ma már nem aktív tagként, de mindig örömmel segíti az önkéntesek munkáját.

Fotó: Koppán Viktor

Geiger Zoltán tűzoltó alezredes, Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, az egyesület szakmai vezetője és Molnár József tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adták át a kifejezetten erre az alkalomra készült emlékplakettet. Hetvenéves szolgálati jel ugyanis nincs, a legnagyobb értékű, a legnagyobb számú, az hatvan év után jár.

Fotó: Koppán Viktor

A Csákvári ÖTE a megye egyik legrégebbi tűzoltó egyesülete, 138 éve, 1878-ban alakult. Ez idő alatt volt, hogy kevésbé volt aktív, de soha nem szünetelt. Az első főparancsnoka gróf Esterházy Miklós Móric volt, és a tiszteletbeli tagjai között volt József főherceg és gróf Széchenyi Ödön is. Héring Béla 1946-ban csatlakozott az egyesülethez, de hat évig hivatásos tűzoltó is volt Budapesten, az V. kerületben, 24-24 órás szolgálatban. Béla bácsi a kezdetekre is visszaemlékezett, mint mondta, sokat jártak versenyezni, akkor még lovas kocsival.

Fotó: Koppán Viktor

– Sok minden történt a hetven év alatt – utalt arra, hogy szinte lehetetlen lenne tűzeseteket, történeteket kiemelni a sok közül. Béla bácsi, ahol tud, segít. Még mindig szívesen magára ölti egyenruháját, három éve részt vett például a Csákvári Tűzoltó Egyesület 135. születésnapi ünnepségén is. – Szerettem a szakmámat. Ha nem szerettem volna, nem csináltam volna. Akkor nem volt még diszkó, meg ez, meg az. A fiatalság ott találta meg a helyét. Először nem volt másunk, csak egy pakli kártyánk, aztán lett rádiónk, televíziónk is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!