Csákvár

2014.08.05. 18:25

Várak a szőlőskertben

A túlcifrázott bajor királyi vár jól megfér a mértéktartó külsejű csákvári református templommal a kertben. Szőlőlugasok, virágok fogják közre Dornyi Mihály makettjeit a gondosan ápolt udvarban.

Zsohár Melinda

A tágas utca rendezett portája messziről mutatja gazdája gondosságát. Az udvaron minden talpalatnyi hely művelt: szőlőlugasok, gyümölcsfák, virágok, különleges fajtájú babok, paradicsomok, bőven termő fekete szederbokrok. Kis baromfiudvar őrzi a hagyományos falusi gazdálkodást, a napradiátoros szabadtéri zuhanyozó pedig az ezermester tulajdonos műszaki ügyességéről árulkodik. Még kastélyok, várak és templomok is elférnek, persze csak kicsinyített formában!

Dornyi Mihály elsőként II. Lajos bajor király neuschwansteini várkastélyát alkotta meg 2010-ben, cementből és kavicsokból. Éjszaka világít a sok kis ablak, mert az építő „bevezette” az elektromos áramot is, csakúgy, mint a bajor király, aki az 1886-os építéskor a kor legmodernebb vívmányait felhasználta Európa egyik legismertebb építészeti látványosságához.

Dornyi Mihály párjával, Erzsikével. Büszkék „birodalmukra”, érdeklődésük, szépérzékük is egyezik (Fotó: Szmolkáné Bene Ibolya)

Dornyi Mihály anyai nagyapja, idősb Dezső József a híres csákvári fazekasok egyike volt, édesanyja, Dezső Mária és bagybátyja, ifjabb Dezső József követték a mesterségben apjukat. Mihály idejére már kikoptak a fazekasok, bár ő Herendre jelentkezett az általános iskola után, a porcelángyárba, csak a kémia miatt nem vették fel. Végül motorszerelő iskolát végzett, s e területen vált mesterré. Nyugdíjasként kezdett el festegetni, úgy látszik, a lelkében nyugvó virágok, amelyeket az elődök írókáztak-rajzoltak-festettek a csákvári edényekre, előkívánkoztak!

A várépítést követte az Esterházy-vadászkápolna, majd a református templom, jövőre az evangélikus következik soron, számol be terveiről. Párjával, Erzsikével özvegységükben találtak egymásra, s érdeklődésük, szépérzékük is egyezik. Erzsike büszkén mutogatja, Mihály keze nyomán miként lesz minden rendezett és takaros, legyen az a kert, a szőlő, a várépítés, vagy a pillangók valósághű festett képe a vadrózsaágon.

Címkék#Csákvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!