2017.06.11. 18:43
Jubileumi borverseny Dégen
Tizenötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos dégi borversenyt, amelyre a környező településekről is érkeztek „pályamunkák”.
Hetvennégy bort zsűriztek június második hétvégéjén Dégen. – Hagyományosan falunapkor szoktuk tartani a borversenyünket, de mivel a júliusi időszakban sok borverseny van, úgy döntöttünk, elkerülve az ütközést, június második szombatját célozzuk meg – mondta László Péter szervező.
A mezőszilasi Steidl János jártas a borokban, többször zsűrizett már Dégen is
Fotó: Szanyi-Nagy Judit
A korábbi időpont pedig a boroknak is jó. – Mivel kistermelők borairól van szó, az idő előrehaladtával előfordul, hogy a minőségük romlik, hiszen sokan nem tudnak megfelelő hűtést, tartósítást biztosítani az italoknak – magyarázta a szervező.
A dégi versenyen nem csak a helyi termelők mérettették meg boraikat: a települések között Enying, Káloz, Kisláng, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Mezőszilas, Soponya és Budapest is szerepelt. A zsűri is hasonlóan épült fel, a dégiek igyekeztek a lehető legtöbb helyről szakértőt hívni. Ők – Ágner János (Mezőszilas), Mohai János (Mezőkomárom), Molnár Mónika (Dég), Szabó Gábor (Káloz), Szilveszter János (Sárbogárd), Tóth Tibor (Enying) és a zsűri elnöke, Csordás László (Mezőkomárom) – egy húszpontos rendszerben értékelték a nevezett italokat. Figyelték a bor színét, fajtájának jellegét, tisztaságát, illatát és az alkoholtartalmát is. Végül négy abszolút győztest hirdettek. A legjobb fehérbor Steidl János olaszrizlingje, a legjobb vörösbor ifj. Csordás László vegyes vöröse, a legjobb dégi fehérbor Mészáros Ferenc Biancája, a legjobb dégi vörösbor László Péter cabernet sauvignon-ja lett. A 74 borból 28 arany, 27 ezüst és 19 bronz minősítést ért el.
Több szempont szerint vizsgálták a borokat – itt éppen a sárbogárdi Szilveszter János
Fotó: Szanyi-Nagy Judit
Az eredményhirdetés előtt csülkös-lapockás pörköltet fogyaszthattak a borkedvelők, utána pedig egy, a palkonyai nyitott pincékhez hasonló bejáráson vehettek részt.