Dinnyés

2015.10.04. 18:07

Madárdal és nádsuhogás a fertőn

Dinnyés - Napos, szélzúgással tarkított idő várta azokat, akik hétvégén kilátogattak a Dinnyési fertőre és a Madárdal tanösvényre. Az időjárás egyedül a madárgyűrűzést nehezítette meg.

Buthy Lilla

Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében rendezték meg a Dinnyési Madárkavalkádot, a vasárnapi terepi programot pedig kifejezetten családi napként hirdették meg, kiegészítő programokkal, vásárral, játszóházzal és természetismereti foglalkozásokkal. A szervezők elmondása szerint nagyjából 250-300 embert vonzott a szabadba a jó idő és a madárdal.

Egyed István és Jenő a vándorsólyom, Zsombor és Csucsu, a másfél éves szarka is a Madárdal tanösvényen töltötte a napot

- A fő célunk természetesen az volt, hogy kicsik és nagyok egyaránt megfigyelhessék a Velencei-tavi madárvilágot. Ennek érdekében a tóra sétahajózást szerveztünk, a fertőre pedig lovaskocsival lehetett kijutni. Az első menet kalandosra sikerült, mert a hajó elromlott, de szerencsére hamar összejött a csere - mondta el Előd Réka szervező, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki azt is hozzátette, eredendően három helyszínen volt madárgyűrűzés, bár az erős szél ennek nem annyira kedvezett.

- A szél a madarak mozgását is befolyásolja, erős szélben nem annyira mozognak, illetve az is gondot jelent, hogy eldönti a finom madárfogó hálót is, amit a madarászok kifeszítenek. Ilyenkor, ahogy most Elzamajornál is, inkább beszedik a kollégák, nehogy tönkremenjen - tette hozzá Előd Réka.

Azoknak, akik kilátogattak a fertőre égi és a testközeli madármegfigyelésre egyaránt volt módjuk: távcsövekkel, spektívekkel, gumicsizmában és szakértőkkel. A Madárdal tanösvényen találkozhattak Egyed Istvánnal és kisfiával Zsomborral, akik a többi között Jenőt a vándorsólymot és Csucsut, a szarkát is elhozták a jeles napra. Mint megtudtam, Csucsu körülbelül másfél éves szarka, anno egy fészekből pottyant ki, azóta pedig Zsombor neveli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!