Dunaújváros

2016.08.29. 18:26

Pecsét Istvánnak újabb támogatás kell - Vagy gyógyultan jön haza, vagy felesleges volt

Dunaújváros – Istvánt kezelik Kínában, a beavatkozás eddig jól sikerült, de folytatni kellene tovább...

Pekarek János

Pecsét István köszöni: a körülményekhez képest jól van! Mi több: a meglehetősen bonyolult helyzetben kapott kezelést is jól viseli! Nagyjából ennyit mondhatunk a most harmincadik életévében járó dunaújvárosi fiatalember általános állapotáról – és már ez is jóval több, mint amit akár csak egyetlen évvel ezelőtt elmondhattunk volna a város és környékének támogatottjáról.

István ugyanis (mint régi olvasóink híradásaink nyomán jól tudják) fiatalkori Crohn-betegsége miatt májátültetésre kényszerült, s ezután kevéssel kiderült, hogy a rák egy rendkívül agresszív fajtája támadta meg az epeúti bevezetésnél. Operáció, kémiai kezelés következett ezután, majd kiderült, hogy az európai orvoslás egészségtechnikai lehetőségei kimerültek. Ekkor maga az akkor huszonkilenc éves éves fiatalember derítette ki, hogy Kínában alkalmaznak egy úgynevezett kriosebészeti eljárást, és elkezdte összegyűjteni az ehhez szükséges pénzt.

Pecsét István még idehaza, kiutazása előtt, reménykedve
Fotó: Zsedrovits Enikő

Kínában kiderült, hogy az eredetileg elképzelt beavatkozás, a kriosebészet az ő esetében már nem működik. Erre gyűjtöttek össze ő és segítői: olvasóink, cégek és az önkormányzat közel tíz és fél millió forintot. Ám más kezelések a siker reményével kecsegtetnek. A kínai klinika orvosai például egy saját vérsejtes kezelést folytatnak most Istvánon, méghozzá ingyen, mivel ő az első olyan betegük, aki májátültetés után érkezett hozzájuk. Emellett két másik kezelést is kilátásba helyeztek, ami István számára jelentős javulást hozhat.

Csakhogy ezek az újabb kezelések természetesen újabb pénzekbe kerülnek.

Nem is kevésbe.

Az eddigi számítások szerint mintegy további négymillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy István gyógyultan érkezhessen haza.

Ez további adománygyűjtést feltételez. Ahogyan azt Bozsits Attilától, a Dunaújvárosiak Egészségéért Közalapítvány kuratóriumának tagjától a minap megtudtuk, az elmúlt hetekben a sajtóhírek nyomán újra beindult adománygyűjtés után mintegy három és fél millió forintot kellene összegyűjteni.

István még betegágyából, Kínából is igyekszik menedzselni a saját gyógyulását. Az egyik magyar tévécsatorna műsorába például még kényszerű elzártságából is sikerült beküzdenie történetét. Még a kínai médiába is megpróbált bekerülni - eddig sikertelenül.

A dunaújvárosi alapítvány kuratóriuma, mint megtudtuk, rövidesen újra összeül, hogy határozzon a követendő módszerekről. Úgy tudjuk, több vállalkozás is fontolgatja, hogyan segíthetne?

A fejleményekről hamarosan beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!