Életmód

2014.12.07. 15:55

A gabonák nem igazán barátaink!

Ki hinné, hogy táplálkozásunk jelenlegi gyakorlata a kiváltó oka életünk egyik népbetegségének, a lisztérzékenységnek. Ha rendszeres fáradtságot, hasmenést, puffadást tapasztal, akkor jó oka van erre gyanakodni.

A tünetek emberenként más képet mutatnak, s nem tipikusak (hasmenés, puffadás, hasi görcsök, rossz közérzet), ezért nehezen azonosítható, ha glutén-érzékenység áll a háttérben.

Ám, még ha fel is merül az orvosban ez a lehetőség, sajnos a mai vizsgálati módszerek nem adnak minden esetben megbízható eredményt. Elég jelentős elváltozásnak kell lennie, hogy a bélbiopszia „lássa” a sérülést. A másik gyakori vizsgálati módszer a vérvizsgálat. Mivel a cöliákia gyulladásos autoimmun betegség, ezért a szervezet antitesteket termel, ami a vérből kimutatható.

Nem egyszer fordult elő saját gyakorlatomban, hogy a különböző, nem tipikus tünetek mögött a biorezonanciás műszer egyértelműen gluténérzékenységet jelzett. Azokban az esetekben, amikor a szülő, illetve a felnőtt kliens ezt elhitte és betartotta a gluténmentes táplálkozást, el is múltak a panaszok, rendbejöttek. De olyan is előfordult, hogy az orvosi kontrol nem igazolta a lappangó lisztérzékenységet, ezért nem változtattak a táplálkozáson, és sajnos a mai napig is szenvednek bajaiktól.

A hozzám fordulóknak azt szoktam javasolni, hogy – ha nem is mutatható ki gluténérzékenység – jót teszünk a bélrendszernek, és ebből következően az immunrendszernek, ha időszakosan gluténmentes szakaszokat tartunk.

Magam is ezt az utat követem. Összességében is igyekszem kevés szénhidrátot fogyasztani, s annak is nagy részét gluténmentes formában. Természetesen évente 2-3 alkalommal bél és májtisztító kúrát is tartok.

Úgy gondolom, nagyon fontos lenne a gyerekek gluténérzékenységi szűrése, mert a lappangó, nem kezelt lisztérzékenység hosszú távon súlyos idegrendszeri és autoimmun betegségekhez vezethet.

Mivel egyre több a diagnosztizált cöliákia, szerencsére az ételválaszték is bővül. Egyre több üzletben, gyógynövényboltban szerezhetők be gluténmentes lisztek, kenyerek, egyéb élelmiszerek, de sajnos még elég magas áron.

Manapság egyre több ember próbálja ki vagy tér át a paleo táplálkozásra, aminek a lényege a gabonák, s ezzel a glutén kivonása az étkezésből.

Porteleki Mária
természetgyógyász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!