Életmód

2016.10.30. 15:15

Tea- Hidegben még jobban esik a forró ital

Székesfehérvár - Számos teafajta létezik, s a fekete, zöld, vörös, egyéb változatok hatása fűszerekkel növelhető.

Bokros Judit

Van, aki évszaktól függetlenül, mindennap teázik, más azonban kifejezetten a hideg évszakokra tartogatja ezt a szokást. Utóbbiak számára tehát mostanában jöhet el az idő, amikor sűrűbben fogyasztják az egyébként sok előnyös élettani tulajdonsággal rendelkező italt.


Egy szép csésze, a fűszerek mind teljesebbé tehetik a teázást Fotó: Pixabay

A teában például számos antioxidáns tulajdonságú vegyület található, ami segíti az egészségmegőrzést. Ám a tea fertőtlenítő hatással is bír, valamint sok benne a kálium, a kalcium és a fluor. Az ital rendszeres fogyasztása tehát csökkentheti a csontritkulás mértékét, vagy megakadályozhatja annak kialakulását. Hátránya leginkább az, hogy bizonyos mértékű élénkítő hatással is bír, így a késő délutáni, esti fogyasztását érdemes mellőzni, vagy olyan változatot választani, amelyben kevés a koffein.

A melegítő hatású fűszerekkel még kellemesebb lehet az őszi, téli teázás. Ilyenek például: a fahéj, a kardamom, a szegfűszeg, a gyömbér, a narancshéj, amelyeket érdemes frissen felhasználni a teareceptekhez. A fahéj segít az emésztési panaszokon, de vízhajtó és vértisztító is. A kardamom erős nyákoldó hatású, jól jöhet köhögés esetén. A szegfűszeg szintén jó emésztésjavító, megfázást enyhítő fűszer. A gyömbér nagyon áldosos hatású növény, az emésztő- és a légzőrendszernek is jót tesz. A narancshéj pedig amellett, hogy görcsoldó hatású, gyomorerősítő és emésztésjavító tulajdonságú. Lehet választani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!