Életmód

2016.06.17. 13:11

A bütyök nem csak ciki, kellemetlen is - mit lehet tenni ellene?

A bütyök nem csak nem szép, de számos kellemetlenséget is okoz. Nyáron pedig előtérbe kerül.

S. Töttő Rita

Nem rég már írtunk a lúdtalpról, s most újra előtérbe került a téma, de nem a bedőlt bokák kapcsán, hanem egy olyan ortopédiai elváltozás miatt, amely nagyon sok hölgy életét megkeseríti. Ebben szintén a lúdtalp a ludas... Ez pedig nem más, mint a bütyök, avagy a hallux valgus, amelynek megszüntetéséért nagy küzdelmet folytatnak tulajdonosaik. A nyári időszakban pedig még inkább előtérbe kerül a téma, hiszen amint a szandálok, papucsok előkerülnek, a bütykök is velük együtt – ennek azonban senki nem örül... – Ez az elváltozás többnyire akkor alakul ki, ha a harántboltozat lesüllyed, megváltozik a láb statikai helyzete – magyarázza Osvald-Hiller Anna, székesfehérvári gyógymasszőr.

– A lerövidült inak ezáltal az öregujjat a többi ujj felé húzzák. Ha már kialakult a bütyök, nagyon nehéz a megfelelő cipőt kiválasztani, tudják jól ezt azok, akik sehogy sem akadnak elég kényelmes, elég széles lábbelire problémájuk miatt. – Nem megfelelő cipő esetén a folyamatos dörzsölés hatására erős fájdalom, tyúkszem, nyáktömlő gyulladás, csontkinövés is keletkezhet – hangsúlyozza a szakember, aki szerint gyakori az összes lábujj oldalirányú eltolódása, valamint a kalapácsujj kialakulása is ezekben az esetekben. Nem beszélve az esztétikai megjelenésről... Egy speciális tapasszal ez a probléma is orvosolható átlagban 6-8 hét alatt – árulja el a gyógymasszőr. – Az öregujjat a tapasz a megfelelő pozícióban rögzíti és egyidejűleg a harántboltozat emelést is elvégezzük. A tapasz viselete kényelmes, hiszen ez egy rugalmas rögzítés, a lábbal együtt mozog – teszi hozzá Osvald-Hiller Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!