Életmód

2017.04.20. 05:49

A diszkrimináció az igazi ördögi csapda

Érdekes és elgondolkodtató előadást tartott nemrégiben egy modern pedagógiai módszerekről szóló országos konferencián Bakonyi Anna pedagógiai szakértő.

Kocsis Noémi

A szakember az ország minden részéből érkezett pedagógusok, óvodapedagógusok előtt az óvodai beilleszkedésről és szegregációról beszélt, utóbbiról megjegyezve: nem ördögtől való, mert sajnos vannak gyerekek, akiknek muszáj szegregált közösségbe járniuk. Megfelelő pedagógiai módszerekkel sokszor hatékony lehet egy ilyen csoport munkája - az igazi ördögi csapda azonban mindig a társadalomban jelen lévő, ezeket a gyerekeket érintő diszkriminációban rejlik.

- Ugyanígy csapda az asszimiláció is - fejtegette Bakonyi Anna -, mert ha leveszem a szemüvegemet, olyanná válok, mint a többiek? Az esélyegyenlőség nem azt jelenti, hogy azonos feltételekre van szüksége minden gyermeknek. Valójában különböző feltételeket kell teremteni, különbözőségek mentén.

Bakonyi Anna pedagógiai szakértő szerint nincs átlagcsalád Fotó: A szerző

Átlagcsalád, átlaggyerek nem létezik.A szakember elmondta még, hogy az integráció csak egy helyzet az óvodákban, az egyenlőséget azonban csak a differenciált bánásmód teremtheti meg. Szólt még az óvoda-család viszonyokról, kihangsúlyozva: minden esetben a szülő a legkompetensebb a saját gyermekét illetően. Herczog Máriát is idézte: a kora gyermekkori kudarcok és sikerek a későbbi sikereket és kudarcokat is meghatározzák. A csoportmunka fontosságáról is szólt: 30 gyermeket külön-külön nehéz megszólítani az óvodában, de csapatmunkával mindenki elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!