Életmód

2016.07.23. 18:05

Férfiak fakanállal

A főzéshez, akárcsak a jó párkapcsolathoz, türelem és odafigyelés kell – állítják azok a férfiak, akik szeretnek és tudnak is főzni. S akik egyre többen vannak.

Dávid Erzsébet

Az ételkészítés nemcsak konyhai művelet, hanem komoly koncentrációt igénylő, de ugyanakkor örömet is adó alkotás. Jó érzés ugyanis az asztalra tenni valamit, amit szívesen adok – állítja Almási Ferenc. Mint mondja, ha főz, annyira figyel, hogy az alapanyagok megfelelő sorrendben és időben kerüljenek be az ételbe, hogy néha zavarja, ha rajta kívül más is van a konyhában.

A székesfehérvári járási tiszti főorvos külföldön tanuló egyetemistaként a menzakoszt kiváltására próbálkozott meg először a fakanálforgatással. Kezdetben egyszerű ételeket készített, majd fokozatosan „erősített”, s ma már olyan híre van a főzési tudományának, hogy számos versenyen résztvevőként, illetve zsűritagként is számítanak rá.

Almási Ferenc 1976 óta főz, szerinte az ételkészítés örömet adó alkotás, ami, ha élvezettel végzik, pihentető is
Fotó: Borbély Béla

– Egy odakozmált meglepetés születésnapi vacsora után úgy alakult, hogy a családon belül is rám maradt a főzés, otthon 1976 óta én vagyok a konyhafőnök. De megkönnyíti a feladatom, hogy csodálatos kuktám van. Az alapanyagok előkészítésében és a tálalásban utolérhetetlen Márta, a feleségem. Szeretek enni, ezért szeretek főzni is. Elsősorban a magyaros ételeket, pörkölteket, halakat, halászlevet, de leveseket és könnyű nyári ételeket is készítek. Mostanában például a lilahagymából, koktélparadicsomból, bazsalikomból, olívaolajból álló, sóval, borssal fűszerezett salátát. Nem használok különleges fűszereket. Szerintem alapként a só – amivel azért óvatosan bánok –, a bors, a petrezselyem, a fokhagyma, a hagyma és a paprika pont elég a jó ízek eléréséhez. Ugyanakkor szívesen használom a friss, hazai zöldfűszereket. Cserepekben, a teraszon többféle bazsalikomot, tárkonyt, oregánót és sok mást nevelek.

Sokszor hallom – bár akadnak kivételek –, hogy a férfiak jobban főznek, mint a nők. Ez talán azért van – ha egyáltalán így van –, mert mi bátrabban fűszerezünk, nem dekázunk. A feleségem is remekül főz, de ő velem ellentétben méricskél, gondosan adagol. Számomra a csipet az három ujjal felcsíphető mennyiség, nem kell hozzá mérleg – mondja.

S mivel szerinte a jó ételhez a kifogástalan alapanyagokon kívül kreativitás és fantázia is kell, rögtön meg is mutatja, miként lehet egy hétköznapi petrezselymes krumpliból különlegesen finom étket készíteni. Vajon és olívaolajon sok-sok, apróra vágott, kevés fokhagymával megbolondított petrezselymet futtat meg, s abba forgatja be a sós vízben megfőzött burgonyát. Kevés só, bors kerül még rá, s az elkészült étel sült nélkül, önmagában is megállja a helyét.

Kámán Béla általános iskolásként egy osztálykiránduláson, paprikáskrumpli-főzés közben bizonyította először: jó érzéke van az ízesítéshez

A hobbiszakácsok - számomra meglepő módon - viszonylag kevés fűszert használnak. Kámán Béla építőmérnök is főként az itthon termett alapfűszerekkel hoz ki remek ízeket az ételekből. Nem szakácskönyvből főz, ha felkelti a kíváncsiságát egy-egy recept, saját ízvilága szerint készíti el. Mint mondja, akárcsak az életben, a főzésben is a harmóniára törekszik, keresi az egymáshoz illő ízeket. Jó példája ennek az általa tavaszi aprópecsenyének elnevezett egytálétel, amihez a kockára vágott csirkemellet és combfilét megfűszerezve, mindenféle színes zöldséggel társítva, alufóliabatyuba csomagol, s megsüti a sütőben. Az összeért ízek és a színes zöldségek olyan kompozíciót alkotnak, amiből nem lehet eleget enni. Lecsóban pedig igazi bajnok : tizenötfélét tud készíteni. A legnagyobb sikere a kevés zsírban pirított hagymára dobott , fűszerezett darált hússal és háromszínű - piros, zöld, sárga - kaliforniai paprikával készített, látványnak sem utolsó, kubai változatának van. Az úgynevezett férfias kaják - pörköltek, sültek, rezgő húsok mellett gyakran főz leveseket, főzelékeket is. Az utóbbiakhoz többnyire a saját kertjében termett alapanyagokat használja.

Az ételkészítést mérnöki precizitással készíti elő, szerinte ugyanis a főzésnek, akárcsak a házépítésnek, megvan a maga logisztikája, betartandó sorrendje. Ez különösen akkor fontos, ha - mint gyakran előfordul - 24- 25 éhes vendégnek tálal. Máskor sem, de olyankor pláne nem szabad kapkodni, a főzéshez, akárcsak a jó párkapcsolathoz, türelem és odafigyelés kell - mondja.

Kocsis Balázsnak most kevesebb ideje jut a főzésre, de ha összejönnek a barátaival, szívesen készít sülteket vagy bográcsos ételt

Kocsis Balázs restaurátor- szobrász szintén az alapfűszereket előnyben részesítő fakanálforgatók közé tartozik. Szerinte egy hús nem attól lesz jó, ha alaposan megszórjuk a boltban kapható fűszerkeverékekkel, azok ugyanis - pláne az egzotikus országokból származók - elnyomják az alapanyag valódi ízét, s mindegy, miből készül az étel, a felhasznált fűszerek aromája, íze lesz a domináns. Ezét ő leginkább csak sót, borsot, hagymát, fokhagymát és esetleg köményt használ. Mint mondja, mostanában - bár a szabadideje elég szűkös az idei nyáron, mivel a restaurálás sok munkát ad - igazi különlegességek készítésére is lehetősége van, alföldi tanyán élő, állatokat is tartó fiától ugyanis gyakran kap mangalicát, kecskegidát, s az életét kapirgálással töltő, boldog baromfit. Azokat süti, főzi meg - barátai, a család és a most nála vendégeskedő unoka, Bence örömére -, bográcsban, szabad tűzön vagy az otthoni tűzhely sütőjében, amelyben sikerült már egy beleerőltetett 8-9 kilogrammos pulykát is megpirítania.

Kérdésre válaszolva Kocsis Balázs azt mondta, szerinte a férfiak azért főznek jobban, mint a nők, mert éhesebbek és falánkabbak.

Maradjunk is ennyiben. Ne firtassunk további okokat, hanem örüljünk, ha a férjünk, párunk vagy férfi családtagunk fakanalat vesz a kezébe. Rossz nem sülhet ki belőle, arról nem is beszélve, hogy legalább arra a napra mentesülünk a konyhai munkák alól.

Kivéve persze a mosogatást és a rendcsinálást...

Címkék#főzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!