2016.07.23. 18:05
Férfiak fakanállal
A főzéshez, akárcsak a jó párkapcsolathoz, türelem és odafigyelés kell – állítják azok a férfiak, akik szeretnek és tudnak is főzni. S akik egyre többen vannak.
Az ételkészítés nemcsak konyhai művelet, hanem komoly koncentrációt igénylő, de ugyanakkor örömet is adó alkotás. Jó érzés ugyanis az asztalra tenni valamit, amit szívesen adok – állítja Almási Ferenc. Mint mondja, ha főz, annyira figyel, hogy az alapanyagok megfelelő sorrendben és időben kerüljenek be az ételbe, hogy néha zavarja, ha rajta kívül más is van a konyhában.
A székesfehérvári járási tiszti főorvos külföldön tanuló egyetemistaként a menzakoszt kiváltására próbálkozott meg először a fakanálforgatással. Kezdetben egyszerű ételeket készített, majd fokozatosan „erősített”, s ma már olyan híre van a főzési tudományának, hogy számos versenyen résztvevőként, illetve zsűritagként is számítanak rá.
Almási Ferenc 1976 óta főz, szerinte az ételkészítés örömet adó alkotás, ami, ha élvezettel végzik, pihentető is
Fotó: Borbély Béla
– Egy odakozmált meglepetés születésnapi vacsora után úgy alakult, hogy a családon belül is rám maradt a főzés, otthon 1976 óta én vagyok a konyhafőnök. De megkönnyíti a feladatom, hogy csodálatos kuktám van. Az alapanyagok előkészítésében és a tálalásban utolérhetetlen Márta, a feleségem. Szeretek enni, ezért szeretek főzni is. Elsősorban a magyaros ételeket, pörkölteket, halakat, halászlevet, de leveseket és könnyű nyári ételeket is készítek. Mostanában például a lilahagymából, koktélparadicsomból, bazsalikomból, olívaolajból álló, sóval, borssal fűszerezett salátát. Nem használok különleges fűszereket. Szerintem alapként a só – amivel azért óvatosan bánok –, a bors, a petrezselyem, a fokhagyma, a hagyma és a paprika pont elég a jó ízek eléréséhez. Ugyanakkor szívesen használom a friss, hazai zöldfűszereket. Cserepekben, a teraszon többféle bazsalikomot, tárkonyt, oregánót és sok mást nevelek.
Sokszor hallom – bár akadnak kivételek –, hogy a férfiak jobban főznek, mint a nők. Ez talán azért van – ha egyáltalán így van –, mert mi bátrabban fűszerezünk, nem dekázunk. A feleségem is remekül főz, de ő velem ellentétben méricskél, gondosan adagol. Számomra a csipet az három ujjal felcsíphető mennyiség, nem kell hozzá mérleg – mondja.
S mivel szerinte a jó ételhez a kifogástalan alapanyagokon kívül kreativitás és fantázia is kell, rögtön meg is mutatja, miként lehet egy hétköznapi petrezselymes krumpliból különlegesen finom étket készíteni. Vajon és olívaolajon sok-sok, apróra vágott, kevés fokhagymával megbolondított petrezselymet futtat meg, s abba forgatja be a sós vízben megfőzött burgonyát. Kevés só, bors kerül még rá, s az elkészült étel sült nélkül, önmagában is megállja a helyét.
Kámán Béla általános iskolásként egy osztálykiránduláson, paprikáskrumpli-főzés közben bizonyította először: jó érzéke van az ízesítéshez
A hobbiszakácsok - számomra meglepő módon - viszonylag kevés fűszert használnak. Kámán Béla építőmérnök is főként az itthon termett alapfűszerekkel hoz ki remek ízeket az ételekből. Nem szakácskönyvből főz, ha felkelti a kíváncsiságát egy-egy recept, saját ízvilága szerint készíti el. Mint mondja, akárcsak az életben, a főzésben is a harmóniára törekszik, keresi az egymáshoz illő ízeket. Jó példája ennek az általa tavaszi aprópecsenyének elnevezett egytálétel, amihez a kockára vágott csirkemellet és combfilét megfűszerezve, mindenféle színes zöldséggel társítva, alufóliabatyuba csomagol, s megsüti a sütőben. Az összeért ízek és a színes zöldségek olyan kompozíciót alkotnak, amiből nem lehet eleget enni. Lecsóban pedig igazi bajnok : tizenötfélét tud készíteni. A legnagyobb sikere a kevés zsírban pirított hagymára dobott , fűszerezett darált hússal és háromszínű - piros, zöld, sárga - kaliforniai paprikával készített, látványnak sem utolsó, kubai változatának van. Az úgynevezett férfias kaják - pörköltek, sültek, rezgő húsok mellett gyakran főz leveseket, főzelékeket is. Az utóbbiakhoz többnyire a saját kertjében termett alapanyagokat használja.
Az ételkészítést mérnöki precizitással készíti elő, szerinte ugyanis a főzésnek, akárcsak a házépítésnek, megvan a maga logisztikája, betartandó sorrendje. Ez különösen akkor fontos, ha - mint gyakran előfordul - 24- 25 éhes vendégnek tálal. Máskor sem, de olyankor pláne nem szabad kapkodni, a főzéshez, akárcsak a jó párkapcsolathoz, türelem és odafigyelés kell - mondja.
Kocsis Balázsnak most kevesebb ideje jut a főzésre, de ha összejönnek a barátaival, szívesen készít sülteket vagy bográcsos ételt
Kocsis Balázs restaurátor- szobrász szintén az alapfűszereket előnyben részesítő fakanálforgatók közé tartozik. Szerinte egy hús nem attól lesz jó, ha alaposan megszórjuk a boltban kapható fűszerkeverékekkel, azok ugyanis - pláne az egzotikus országokból származók - elnyomják az alapanyag valódi ízét, s mindegy, miből készül az étel, a felhasznált fűszerek aromája, íze lesz a domináns. Ezét ő leginkább csak sót, borsot, hagymát, fokhagymát és esetleg köményt használ. Mint mondja, mostanában - bár a szabadideje elég szűkös az idei nyáron, mivel a restaurálás sok munkát ad - igazi különlegességek készítésére is lehetősége van, alföldi tanyán élő, állatokat is tartó fiától ugyanis gyakran kap mangalicát, kecskegidát, s az életét kapirgálással töltő, boldog baromfit. Azokat süti, főzi meg - barátai, a család és a most nála vendégeskedő unoka, Bence örömére -, bográcsban, szabad tűzön vagy az otthoni tűzhely sütőjében, amelyben sikerült már egy beleerőltetett 8-9 kilogrammos pulykát is megpirítania.
Kérdésre válaszolva Kocsis Balázs azt mondta, szerinte a férfiak azért főznek jobban, mint a nők, mert éhesebbek és falánkabbak.
Maradjunk is ennyiben. Ne firtassunk további okokat, hanem örüljünk, ha a férjünk, párunk vagy férfi családtagunk fakanalat vesz a kezébe. Rossz nem sülhet ki belőle, arról nem is beszélve, hogy legalább arra a napra mentesülünk a konyhai munkák alól.
Kivéve persze a mosogatást és a rendcsinálást...