Életmód

2015.10.04. 08:42

A fiatalság, szépség oltárán

Saját készítésű, hatékony és természetes kozmetikum? Nem lehetetlen - véli a gyógynövényhatóanyag-szakértő.

S. Töttő Rita

A kencék, krémek titkos világába enged betekintést Patikusinas szakköri foglalkozásain Gyalus Boglárka agrármérnök végzettségű gyógynövény hatóanyag szakértő. Olyan összetevők, hozzávalók, módszerek és receptek kerülnek napvilágra ezeken az előadásokon, amelyről minden kenceimádó nő tudni akar. A hívogató illatú, krémes finomságok olyan természetes hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek nem hiányozhatnak a környezettudatos nő kelléktárából.

Gyalus Boglárka (jobbra) az illatos és természetes anyagok világába vezette az érdeklődőket

- Ez éppen úgy van, mint a konyhában: hiszen évtizedeken át nem volt divat otthon kenyeret sütni. Most azonban újra az, hiszen az ember csak így tudhatja biztosan, mi kerül az ételbe, amit a család elé tesz - von párhuzamot a szakértő a kozmetikumok és az ételek között. Már sok kozmetikum alapanyag elérhető a hétköznapokban, így akár bonyolultabb recepteket is elkészíthet otthon az ember (lánya). A natúrkozmetikumok készítésekor egyébként nem nagyon használnak segéd- vagy vivőanyagokat, hiszen mindennek megvan a maga szerepe. Állagjavítókat sem használnak, viszont tartósítószereket igen - amelyek teljesen természetesek, de legalábbis természetazonosak. - A természetesek közül ilyen a grapefruit mag kivonata. A szorbinsav pedig ugyan szintetikus úton készül, de egy növényi anyag alapján készítették el a vele teljesen azonos változatot. A természetben a szerepe az, hogy például a gombák ne tudják megtámadni a terméseket - sorolja Boglárka az apró titkokat. Megfogalmazta azokat a félelmeket is, amelyeket a természetes anyagokat előnyben részesítők már felvetettek korábban is: nem tudni ugyanis azt, hogy hosszútávon milyen hatással van a szervezetre, a környezetre, az élővizekre az a sok anyag, amit a fiatalság, szépség, tisztaság érdekében felhasználunk.

A természetes kozmetikumok környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásától azonban nem kell tartani. Alapjuk az évezredek óta ismert növényi olajok és zsírok, mint a kókuszzsír vagy a vadrózsa mag és az olíva olaja. De sok konyhai kellék is jöhet a házi kencébe, ilyen például a szódabikarbóna és a kukoricakeményítő is. Ki gondolta volna?




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!