Életmód

2016.08.19. 11:40

A fülünk épségéért - Sok fiatalt kezelnek zajártalom miatti halláskárosodással

Móricz István fül-orr-gégész szakorvossal beszélgettünk a zajártalomról, illetve arról, hogyan is védhetjük meg a hallásunkat.

Laci Patrícia

Hiába velünk született képességünk a hallás, attól még muszáj vigyáznunk az épségére, igaz, az egyre zajosabb világunkban ezt nem mindig olyan egyszerű megtenni. Móricz István fül-orr-gégész szakorvos elmesélte, mikor is beszélhetünk arról, ha már zavar bennünket valamilyen hanghatás.

- Nem mindegy, hogy a hang milyen intenzitású, s mennyi ideig tart. Az emberi fül a 85 decibel feletti hangerőt tartósan nem viseli el, csak pár óráig. A hosszú ideig tartó, magasabb hanghatásoktól a belső fülünkben található külső szőrsejtek roncsolódnak, de ez a sérülés visszafordítható. Olyan 140 decibel körül már tartós halláskárosodást, 170 decibel felett pedig végleges károsodást képes okozni a hang - mondta az orvos.

Móricz István azt tanácsolja a bulizóknak, ha már úgy érzik, túl hangos a zene, álljanak hátrébb a hangfalaktól vagy menjenek haza. Ha fülfájdalom is jelentkezik, forduljanak orvoshoz Fotó: Illusztráció (Koppán Viktor)

Mivel még tart a fesztiválszezon, ezért megkérdeztük Móricz Istvánt, mégis hogyan tudnak a bulizni vágyók védekezni a koncerteken, illetve a szórakozóhelyeken.

- A könnyűzenétől elválaszthatatlan a hangerősítés, ez a technikai megoldás olyan plusz hanghatásokat tud előidézni, amelyek bőven meghaladhatják 1-2 másodpercig a 85 decibeles határt, így ne közvetlenül a hangszóró mellett álljanak az emberek. A legpraktikusabb megoldás egyébként az lenne, ha vinnének magukkal a fiatalok zajvédő eszközt, persze ez egy kicsit ellentmondásos, hiszen a legtöbben pont a hangos zene élvezése miatt mennek el szórakozni. A dohányzás, az alkohol és a kábítószerek is roncsolhatják a fülünket, így érdemes kerülni ezeket a káros szereket. Ha valaki a szórakozóhelyen úgy érzi, már túl hangos a zene, esetleg még fájdalom is jelentkezik a fülében, menjen haza, s forduljon minél előbb orvoshoz. Annak is fontos elmennie kivizsgáltatni magát, aki olyan hanghatásokra lesz érzékeny, amelyek régebben nem zavarták az illetőt, illetve jó, ha időközönként mindenki ellenőrizteti a hallását - tanácsolta a szakember, aki megfigyelte, hogy az elmúlt 15-20 évben egyre több azoknak a fiataloknak a száma, akiket kezelni kell zajártalom miatti halláskárosodással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!