Életmód

2015.04.26. 14:44

A füvesember: Szabó Gyuri bácsi ismereteire ma újra nagy szükség van

Néhány nappal fehérvári látogatása előtt ünnepelte 87. születésnapját Szabó Gyuri bácsi, a „füvesember”. Akinek tudása a magyar örökség része.

S. Töttő Rita

Április 15-én múlt 87 esztendős Szabó Gyuri bácsi, a „füvesember”. Nagy tapsot kapott a Magyar Király hotelben tartott előadásának kezdetén a gyógynövények szakavatott ismerője, amikor erről mesélt. A természetes gyógymódok ismerője javasasszony elődeitől eredezteti tudását, amelyért a Magyar Örökség Díjat is megkapta. Ismereteire ma újra nagy szükség van, mondta, hiszen elindult a világon egy folyamat: az emberek szeretnének visszatérni a természetes gyógymódokhoz.

– Természetesen a gyógyítás most is az orvosok dolga, de az emberek természetes módon is akarnak gyógyulni. Ezért az orvosoknak is át kell venniük ezt a tudást. S most el is kezdődött valami: a Pécsi Orvostudományi Egyetemen a kínai népi gyógymódok tanítása szeptembertől indul – mesélte közönségének a nagy hírt a „füvesember”. A természetes gyógymódok iránti igény egy 2008-as WHO felmérés szerint jelentős: a franciák 21, a németek 45 százaléka használja a természetes gyógyító módszereket. De még egy adatot elárult: a gyógyszerek 25 százaléka, a rákellenes medicináknak pedig a 60 százaléka ma is gyógynövényből készül.

– Rengeteg vegyi hatás éri az emberi szervezetet manapság, amelyhez nincs hozzászokva. Már a mezőgazdasági termékeket is: vetéskor, műtrágyázáskor, gyomirtózáskor, gyorsérleléskor, tartósításkor is vegyi hatások érik az élelmiszert, amelyet később elfogyasztunk. Magunkra kenünk, megeszünk, magunkba szívünk egy csomó vegyszert, amelyet régen nem – sorolta Gyuri bácsi, aki a nagy társadalmi mumusnak kikiáltott parlagfüvet is felmentette: – A latin nevén ambrosiának hívott növényt az ókorban az istenek eledelének hívták. Most meg mindenki allergiás rá. Miért? Nem a parlagfűvel van baj, hanem azzal, hogy a pollenjére rárakódik az a sok szemét, ami a levegőből belekerül. Erre allergiás az ember. Tehát segítenünk kell a szervezetünknek a méregtelenítésben.

– Egy héten egyszer vagy kétszer én is iszom olyan teát, amely segíti a máj működését, pedig egészséges vagyok. Ugyanis szerintem a megelőzésen van a hangsúly. A mezei katán, a gyermekláncfű, az aranyvesszőfű megelőzésre például tökéletes – sorolta s elárulta azért, ő is jár orvoshoz rendszeresen, aki, ha probléma merül fel, elsőként azt kérdezi tőle: mennyi időt adjak, hogy lenyomja a betegséget? A gyógynövények és az orvosi medicina jól megférnek tehát egymás mellett, sőt, Szabó Gyuri bácsi elárulta azt is: a gyógyszerek mellett a megfelelő hatásmechanizmusú gyógynövényekkel a gyógyulási hatékonyság sokkal jobb: van olyan kombináció, amely 40 százalékkal gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!