Életmód

2015.07.28. 13:48

A gyerek kijátssza a feszültséget

A gyermek a játékkal vezeti le a feszültséget és mesél nekünk félelmeiről – tudtuk meg Zimmermann Ágnestől, az Otthon Segítünk Alapítvány projekt záró rendezvényén, A Szabadművelődés Házában.

Sebestyén Lilla

Mi volt az oviban? – Hangzik fel a kérdés, melyet a gyermek egy jól irányzott „Semmi”-vel el is intéz szőröstül-bőröstül. A másik, Mi volt az ebéd? anyai érdeklődés szintén nem hozza lázba a porontyot az esetek többségében. Maximum a Mit játszunk ma délután? mondattal érhetünk célt – vázolja fel a szituációt Zimmermann Ágnes, pszichológus, amelyet a szülőknek okosan meg kell kerülniük, ha bele akarnak látni gyermekük mindennapjaiba.

– A picik gondjaira, félelmeire leginkább a játék útján deríthetünk fényt. Ez számukra ugyanis a feszültség levezetésének az egyik legjobb módja. Érdemes leülni a picivel és jó negyven percet rászánni arra, hogy előjöjjenek – tegyük fel egy szerepjáték kapcsán – azok a szituációk, melyekkel a kicsinek gondja lehet. Például, ha egy másik gyermek piszkálja, vagy az óvónéni kiabál, amit a gyermek otthon nem szokott meg. Ha mással játszik figyeljük meg, milyen mondatok történések fordulnak elő gyakran az elképzelt világukban. Ezek ugyanis egészen biztos foglalkoztatják az óvodást. De vigyázzunk, ne rántsuk ki őt a valóságból utalva a szerintünk vélt szituációra, inkább kapcsolódjunk bele a játékba és az ottani szerepünkből kérdezzünk rá, szigorúan ragaszkodva a meséhez.

Zimmermann Ágnes
Fotó: Molnár Artúr

Hasonlóan fontos, hogy ne zökkentsük ki a gyereket a játékból, ahhoz nem kapcsolódó kérdésekkel. Ne kérdezzük meg, szomjas-e, vagy nem kell e pisilnie. ezáltal tanul meg ugyanis megfelelően fókuszálni. Egy ilyen ingerektől tobzódó világban ez nagyon fontos lesz később az iskolában és a munkahelyen is – hangsúlyozza az orvosnő a Szabadművelődés Házában tartott előadása részeként, ahol arra is kitért, hogy a szerepjátékok mellett a mozgásos játékok is nagyon fontosak, hiszen csak akkor fejlődik ki az egészséges idegrendszer, ha a gyermek eleget mozog. Játszunk velük célbadobósat, rendezzünk versenyeket, hagyjuk őket rohanni, kúszni, mászni a játszótéren és ne féltsük annyira őket, mert annak az lesz a vége, hogy esetlenek, bátortalanok lesznek az iskolai tornaórákon.

A pszichológus azt is elárulja, nem érdemes a picit rengeteg játékkal megkínálni, mert nem fog tudni dönteni.

Elég ha három, négy opciót felkínálunk nekik. Ezzel szemben a színes ceruza, papír mindig legyen kikészítve a gyermeknek, a rajzolással ugyanis mindig ki fogja tudni fejezni az érzéseit, ami segít neki a problémák feldolgozásában is. Ha tudjuk, dátumozzuk fel és rakjuk el a rajzait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!