Életmód

2016.05.21. 15:45

A házasság demokrácia, nem diktatúra

SZÉKESFEHÉRVÁR - Az esküvő után kezdődik csak az igazi munka - Komlósi Piroska beszélt így a házasság mai megítéléséről és az együttélés íratlan szabályairól a Hiemer-házban, szerdán.

Sebestyén Lilla

Gondolták volna, hogy a férfiaknak ötször nagyobb az esélye arra, hogy egészségesek maradnak, ha házasságban élnek? És azt, hogyha hosszú hónapokig, évekig elhúzódik az ismerkedés, a párok később sokkal kielégítőbbnek érzik szexuális életüket és hosszabb ideig fenn marad a vágy a felekben, mintha rögtön az ágyban kezdték volna a kapcsolatot? - a megdöbbentő kutatási eredményeket Komlósi Piroska, pszichológus és egyetemi tanár osztotta meg a hallgatósággal szerdán este, a Hiemer-házban tartott előadásán. Az EgészségDokk szervezte programon a szakember a házasság 21. századi megítéléséről, a boldog együttélésről és a családi krízisekről is beszélt.

Komlósi Piroska vallja: a jó házasság kulcsa az egymásra való odafigyelésben rejlik Fotó: Molnár Artúr

- Tanárként az a tapasztalatom, hogy a diákok - kevés kivétellel - de nem szeretnének megházasodni. Ennek elsődleges oka, hogy nem látják vonzónak szüleik házasságát, mert maguk is csonka, vagy konfliktusokkal terhelt családban nőttek fel. De a döntésükben szerepet játszhat a modern, fogyasztói felfogás is, ami azt üzeni: élj a mának, élvezd ki a pillanatot változtasd meg az életet, ha meguntad azt - magyarázza Piroska, aki szerint pont ezért hatalmas a felelőssége a szülőknek, abban, hogy milyen mintát visz tovább a gyermekük, hiszen, akarva és akaratlanul is ott él bennünk minden szófordulat, minden konfliktuskezelési technika, amit a szüleinktől láttunk. Beépülnek az idegrendszerünkbe a játszmák és ezeket csak nagy odafigyeléssel lehet kiirtani.

- A házasság a partnerségről szól, arról, hogy a hibáival együtt fogadom el a másikat. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy a szerelmesek abban a hiszemben ugranak bele a házasságban, hogy idővel a párjuk megváltozik. Majd én megnevelem! - hallom az asszonyoktól. Ezzel a hozzáállással szinte borítékolható, hogy rossz vége lesz a násznak - vélekedik a pszichológus, aki szerint a házasságok többsége azért romlik meg, mert elfelejtik a felek, az első számú feladatuk az, hogy örömöt szerezzenek a másiknak.

Szintén probléma, hogy a húszas-harmincas korosztály tagjai egyszerűen nem akarnak kompromisszumokat kötni, pedig az - ahogy a szakember is kihangsúlyozta - nem egy ördögtől való dolog. Sőt, az egész életünk arról szól, hogy alkalmazkodunk valamihez.

Komlósi Piroska vallja: A házasságnak nem arról kellene szólnia, hogy minden a saját szánk íze szerint történik: hanem arról, hogy van egy hely, az otthonunk, ahol felengedhetünk, ahol menedékre lelhetünk. Ha belépve az ajtón, állandóan csak az elégedetlenséget halljuk, vagy ha mi vagyunk azok, akik folyamatosan terrorizáljuk a másikat, akkor az egész életünket egy folyamatos stresszben fogjuk leélni - mondta el a pszichológus, aki ennél a pontnál még egy érdekes tényt megosztott a hallgatósággal. Megfigyelték, hogy 2002 és 2006 között volt egy nagyon kiugró eredmény: rengeteg férfi halt meg 40 és 45 éves kora között. A kutatók pedig kiderítették: a legtöbb elhunyt férfi olyan nővel élt, aki folyamatosan kritizálta, számon kérte őket. Lényegében egész életüket krónikus stresszben élték le.

A pszichológus szerint, egy ideális, szerető kapcsolatban is jelen vannak azok a bizonyos krízisek, melyek alkalmával a szerelmesek megmérettetnek: ilyen az első, majd a második gyermek születése, az amikor a kicsik elkezdenek iskolába járni és a kamasz évek is.

- Ezeken a kríziseken mind-mind túl tudunk jutni, ha jól működik az egymással való kommunikáció és az otthon valóban egy olyan hely, ahová örömmel térünk haza - szögezi le Piroska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!