Életmód

2017.02.09. 16:05

A háziorvos feladata a szűrés(?)

Székesfehérvár - A csaknem húsz éve életbe lépett miniszteri rendelet szerint a háziorvosoknak már a panaszmentes betegeken is szűrővizsgálatokat kellene elvégezniük. Ez azonban az idő, a hely és a megfelelő személyzet hiánya miatt nem megoldható.

Szanyi-Nagy Judit

A kötelező egészségbiztosítás keretében vehetők igénybe azok a szűrések, melyek a betegségek megelőzését és korai felismerésüket igyekeznek biztosítani. Az 1997-es miniszteri rendeletben szerepelnek azok, az egyes életkorokban térítésmentesen végezhető szűrések, amelyeket a még panaszmentes pácienseknél is szükség lenne elvégezniük az orvosoknak.

Ez alapján a háziorvosnak és a házi gyermekorvosnak fel kell hívnia az általa biztosított emberek figyelmét arra, hogy az adott korcsoportba tartozva mely szűrések ajánlottak a beteg számára, míg a szakellátás orvosának a kompetenciájába tartozó szűrővizsgálatokkal kapcsolatos lehetőségeket szükséges ismertetnie az általa biztosítottakkal. Így, ha az adott egyén az életkora szerint ajánlott szűrővizsgálat elvégzését kéri, azt az arra jogosult orvos nem tagadhatja meg. Kivéve, ha az érintett személy egészségi állapota a vizsgálat elvégzését vagy annak eredményességét kizárja, illetve, ha a megadott időszakon belül, dokumentáció alapján, már elvégezték az adott szűrővizsgálatot.

A szűrés akkor is ajánlott, ha panaszmentesek vagyunk - sok térítésmentesen igénybe vehető

- Az alapelv szép, de nem lehet betartani, hiszen ehhez nem adottak sem a személyi, sem a tárgyi feltételek - mondja Patik Ferenc fehérvári háziorvos. - Maga a szabályozás sem tér ki sok mindenre: bár az orvosnak el kell végeznie a vizsgálatot, ha a páciens kéri, az nincs kikötve, hogy a páciens számára kötelező-e a vizsgálat, ha azt a háziorvos ajánlja.

Patik Ferenc úgy véli, az orvosok törekednek a teljes körű szűrővizsgálatra, hiszen a tevékenységük tulajdonképpen ebből áll. - Igazi szűrővizsgálatra viszont nem kapunk túl nagy teret: a körülmények nem ideálisak. A legtöbb rendelőhelyiséget két orvos használja, az egyik délelőtt, a másik délután.

A rendelési idők között van egy kis szünet, ekkor általában takarítás, ebédidő van. Ha a rendelési időben végzi el az orvos a panaszmentes emberek szűrését, addig az akut betegek várnak, akiknek viszont problémájuk van. Így a 39 fokos lázas embernek azt kellene mondanunk, hogy várjon egy órát, mert szűrjük a magas vérnyomást. Tehát az alapvető dolgok hiányoznak ahhoz, hogy mindezt jól lehessen csinálni. Ehhez viszont más anyagi feltétel és szemlélet kellene - mondja a háziorvos, aki kiemeli: ugyanakkor fontosnak tartja ezeket a vizsgálatokat, a háziorvosnak kellene a legjobb szűrőnek lennie.

- A legnagyobb kérdés azonban az, hogy mivel veszem rá a pácienseket, hogy panaszmentesen eljöjjenek szűrésre? Ennek a kérdésnek a megválaszolása nagyon nehéz. Az emberek alapvetően nem szeretnek orvoshoz járni, az pedig logikus, hogy ha egy kis szabadidő adódik, és a páciensnek nincsen különösebb problémája, valószínűleg nem azt tervezi, hogy azonnal meglátogatja az orvost - emeli ki Patik Ferenc, majd hozzáteszi, hogy a gyermekek szűrővizsgálata szerencsére jól működik. - A felnőtteknél bizonyos vizsgálatok, például a felnőttkori mozgásszervi szűrések hiányoznak a rendeletből, pedig szükség lenne rájuk.

A helyzet a nőgyógyászati szűrések esetében sem jobb. A kijelölt járóbeteg-szakrendelések sokaktól messze vannak, a mozgó állomások pedig nagy szervezést igényelnek, és sok esetben nincs olyan ember, aki példát mutatna azzal, hogy részt vesz egy-egy ilyen szűrésen.

Van néhány olyan kiemelt szűrővizsgálat, amely felnőttek részére, biztosítási jogviszony alapján térítésmentesen vehető igénybe. 25-45 év között a háziorvos vérnyomásméréssel és fizikális vizsgálattal szűri a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, míg 45-65 év között a háziorvosi beutaló alapján a veseműködés, a cukorbetegség és a bélrendszeri eredetű panaszok szűrésére van lehetőség. 65 év felett az érzékszerveket is vizsgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!