A jóból is megárt a sok - A túlzott vitaminfogyasztás különböző problémákhoz vezethet

2016. február 15., 05:29 szerző: Laci Patrícia
komment
A vitaminokra szükségünk van, viszont a jóból is megárt a sok! A vitamintúladagolás veszélyeiről beszélgettünk Farkas Tamás üzemorvos és természetgyógyásszal.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Bár kis mennyiségben, de a szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok. Hiányuk miatt különféle súlyos betegségek is kialakulhatnak, mint például skorbut vagy farkasvakság. Nem is véletlen az, hogy a boltok és a gyógyszertárak polcain rengetegféle vitaminkészítmény sorakozik. Viszont a vitaminok túlzott fogyasztása sem egészséges, habár a túladagolás állapotát nehéz elérn:

- A vízben oldódó, tehát a B- és a C-vitaminok túladagolás esetén a vizelettel ürülnek ki a szervezetünkből. Viszont a zsírban oldódó, tehát az A-, D-, E- és K-vitaminok túlzott bevitele egészségügyi problémákat okozhatnak - mondta Farkas Tamás üzemorvos, természetgyógyász.

Az A-vitaminnál hányás, hasmenés, zavart idegállapot, a D-nél szédülés, szájszárazság, ízületi fájdalmak, az E-nél fejfájás és izomgyengeség is jelentkezhet túladagolás esetén.

Oda kell figyelniük a vesebetegeknek:

- Fokozottabban kell ügyelniük a vitaminok adagolásra a vesebetegeknek, mivel a vizelet kiválasztás csökkenése miatt sokkal könnyebben érnek el túl magas koncentrációt a vérben. Véralvadás gátló szedése esetén fokozott figyelmet igényel a K-vitamin tartalmú élelmiszerek bevitele is - magyarázta Farkas Tamás.

Mivel a vitaminokat egy egészséges embernek nehéz túladagolnia, ezért a gyógyszertárakban és a boltokban található, természetes alapanyagokból készült készítményekkel nem lesz probléma, ugyanis azok a megengedett mennyiségeket tartalmazzák, viszont aki az interneten szerezné be a készítményt, alaposan nézze meg, honnan is rendel:

- Sajnos az interneten előbukkanhatnak olyan készítmények, amelyek egyéb mérgeket tartalmaznak. Ezért csak megbízható oldalakról ajánlom, hogy rendeljenek - figyelmeztetett az üzemorvos, majd hozzátette:

- Ha egészségesen táplálkozunk, mellette sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, akkor már meg is találtuk az arany középutunkat.

 

Laci Patrícia

2016. február 15., 05:29 szerző: Laci Patrícia

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...