Életmód

2017.03.15. 15:55

Sokkal jobb saját játékprogrammal villogni a haverok előtt

Székesfehérvár - Mindenhonnan azt halljuk, nem jó, ha túl sokat gépeznek a gyerekek - holott inkább megtaníthatnánk nekik, hogyan lehet a kevesebb több és minőségibb e téren is.

Kocsis Noémi

A Digitális Tudás Iskolájában hétköznap délután tucatnyi kisebb-nagyobb srác ül a gépek előtt. Van, aki játszik, de olyan is, aki a saját játékát írja, fejleszti. A gyerekek a délutáni szakkörön másfél-két év után félreteszik a jelenleg a piacon elérhető, nyílt forráskódú számítógépes játékokat és minden gond nélkül sajátot gyártanak. És egy ilyennel tényleg érdemes és lehet is a haverok előtt villogni.

Az oktatók is fiatalok, a gyerekek bátran fordulhatnak hozzájuk tanácsért - a szakkörön már saját játékprogramokat írnak Fotó: A szerző

Az iskola idén szeptemberben válik igazi tanintézménnyé, indul az első évfolyam, mert az oktatók tényleg úgy gondolják, idegen nyelv és használható számítógépes tudás nélkül ma már igazi hátrányba kerül egy munkavállaló, a jövő elhelyezkedőire, azaz a mai iskolásokra pedig ez fokozottan igaz. Villányi Zsigmondé Zsuzsa és Szabó Zsuzsa alapítók, a Digitális Tudásért Egyesület operatív igazgatója, illetve elnöke két éve foglalkoznak kifejezetten általános iskolások programozásoktatásával. A szakkörökre az iskolások mellett már ovisok is járnak. Jelenleg a szakkörösök közül úgy harminc gyermek áll már felsősokú szinten, ők már Androidra fejlesztenek, robotikával foglalkoznak.

- Mi sem preferáljuk a céltalan kockulást , az induló iskolánkban is legfeljebb három órás lehet a napi géphasználat. A mi célunk az, hogy a számítógépen keresztül szerettessük meg az informatikát a gyerekekkel - mondja Villányiné Zsuzsa hozzátéve, az informatika és az idegennyelv-oktatás mellett náluk a sakk és a mozgáskoordináció, a társas kapcsolatteremtés miatt a tánc kap még kiemelt szerepet az alapfokú oktatásban. A nem hagyományos megközelítéssel és a játékos oktatással nagyon jó eredményeket lehet elérni, vallják a Zsuzsák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!