Életmód

2014.11.16. 12:12

A magas koleszterinszint ellen

A magas koleszterinszint ellen életmódunkkal is tehetünk. Sokat segíthet a szterin és a sok rost.

S. Töttő Rita

Koleszterinszintünkre nem csak a telített zsírsavak bevitelének mérséklése van kedvező hatással, hanem a rostbevitel emelése is – állítja legújabb nyilatkozatában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A zöldségekben, gyümölcsökben található, vízben oldódó rostok jelenthetik a legoldást a koleszterinproblémákkal élőknek, ezek fogyasztása van előnyös hatással a koleszterinszintre.

A zöldségek, gyümölcsök és növényi olajok tartalmaznak azonban még egy fontos anyagot, amely segíthet: a növényi szterinek, melyek szerkezete hasonló a koleszterinéhez, és hasonló szerepet töltenek be a növényekben, mint a koleszterin az emberi szervezetben. Fő feladatuk tehát a sejtmembránok szerkezetének és funkciójának fenntartása. A szakemberek szerint a növényi szterinek koleszterincsökkentő hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert, ám azt már tudják, hogy gátolják a bélben a koleszterin felszívódását. Sajnos annyit nem tudunk belőle fogyasztani, hogy hatása is legyen, ezért érdemes a dúsított élelmiszerekhez, táplálékkiegészítőkhöz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!