Életmód

2016.09.25. 18:15

Kellenek a szervezetnek az állati és növényi zsiradékok is

Székesfehérvár - Tévhit, hogy a mangalica koleszterinben szegényebb - árulta el Gulyás Mónika dietetikus, akivel a margarin és az olívaolaj szervezetre gyakorolt hatásairól is beszélgettünk.

Sebestyén Lilla

Évtizedek óta keringenek tévhitek a különböző zsiradékokról. Célkeresztbe került már a napraforgóolaj, a sertészsír és természetesen a margarin is, melyről továbbra is az a hír járja, hogy az egyik legegészségtelenebb élelmiszer, pedig dehogy.

Gulyás Mónika dietetikus most rendet tett a káoszban:

- Az egészséges emberi szervezetnek szüksége van a zsiradékokra, napi energiaszükségletünk harminc százalékát ugyanis ezekből kell fedeznünk. Ezt az arányt egyébként - ha valaki változatosan és egészségesen táplálkozik a mindennapokban - teljes mértékben ki is elégíti. A napi adagnak tartalmaznia kell mind állati, mind növényi eredetű zsiradékot, tehát érdemes mindegyikből fogyasztani, közel egyenlő arányban. Azonban fontos tudnunk, nem mindegy, hogyan, milyen formában dolgozzuk fel ezeket az élelmiszereket - magyarázza a szakember, aki szerint a hidegen sajtolt növényi zsiradékokat, így az olívaolajat például nem ajánlott hevítésre használni, mert a magas hőfokon (160-170 Celsius-fok fellett) transzzsírok keletkeznek, melyek valóban károsak a szervezetre.

- A saláták elkészítéséhez viszont nyugodt szívvel használhatjuk, az esszenciális zsírsavtartalma miatt! Ahogy a telített, tehát állati zsiradékoknak, úgy a növényieknek is megvan a maguk szerepe. A margarint sem kell száműznünk a hűtőnkből, nem káros. Persze, az évekkel ezelőtti termékekre ez nem volt igaz, anno ugyanis transzzsírok keletkeztek a készítés során. Ma már törvény kötelezi a gyártókat arra, hogy ennek a káros zsiradéknak az arányát leszorítsák egy százalék alá - magyarázza Mónika, aki mind-ehhez azt is hozzáteszi: szintén csak a különböző élelmiszeripari cégek kampányának eredménye, hogy a mangalica zsírját egészségesebbnek gondoljuk a sertésénél. Az igazság az, hogy semmiben sem különböznek, ha a szervezetre gyakorolt hatásukat vizsgáljuk.

- Szintén divatját éli a kókuszzsír és a lenmagolaj. Arra buzdít minden, hogy főzzünk, süssünk ezekkel. Kipróbálni érdemes őket, de mint mindegyik zsiradék esetében, itt is a mértékre kell figyelni! - tanácsolja a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!