Életmód

2015.01.25. 13:25

A nagy ökokísérlet

Izgalmas projektbe kezdett a Gaja Környezetvédő Egyesület: sikerül-e szemléletváltozást, mérhető energiahatékonysági javulást elérniük a programban résztvevő családoknál?

S. Töttő Rita

Nagy fába vágta a fejszéjét a Gaja Környezetvédő Egyesület, ám legújabb projektjükből egészen biztosan kiderül, hogy szemléletváltozással és technikai eszközök bevetésével valóban mérhető, legalább 10 százalékos fogyasztáscsökkenés érhető-e el. Az Alcoa Alapítványnak köszönhetően az egyesületnek lehetősége nyílt rá, hogy Székesfehérváron és közeli vonzáskörzetében 30 háztartás, azaz száz fő - 20 családi ház és 10 panellakás - energiahatékonysági szemléletváltozásában segítsen.

Elekes Zsuzsa kislányával, Angelikával, aki szívesen szaladgál a nagy házban, amely azonban most még elég hideg. A fém nyílászáró és a régi fűtésrendszer sem igazán rezsibarát megoldás

A decemberben indult projekt során lesz elméleti oktatás, valamint kiosztanak a családoknak energiatakarékos kompakt fénycsöveket, billenőkapcsolós hosszabbítókat, fogyasztásmérőket, komposztkereteket, öko tisztítószereket,víztakarékossági eszközöket, de lehetőség nyílik fa nyílászárók szigetelésére, hőkamerás felvétel készítésére, s néhány kerékpár is kölcsönözhetővé válik azok számára, akik a gépjárműhasználat helyett ezt az alternatívát részesítenék előnyben.

A székesfehérvári Elekes Zsuzsának és családjának is jól jött most ez a projekt. Otthonuk egy nagy ház, régi fűtésrendszerrel és nyílászárókkal.

- Nálunk a bejárati ajtónál mutatta ki a hőkamera a legnagyobb gondot, ami nem véletlen: itt fémből készült keretek vannak és mindig érezni lehetett a hideget. Már az is nagyon sokat számít, hogy egy vastag függönyt tettünk elé, s így nem érezzük azt, hogy a nappaliban süvít a szél - mutatja Zsuzsa és kislánya, Angelika. A házban egyébként 20-21 fok a maximum, de még ezt is óriási fűtésköltséggel érik el. Vajon év végére sikerül ebből lefaragniuk? Merthogy a cél tíz százalékos fogyasztáscsökkenés kimutatása a résztvevő háztartásokban, melyet az elfogyasztott energia, energiahordozók és vízmennyiségi adatok segítségével bizonyítanak majd, mégpedig úgy, hogy összehasonlítják azokat az előző évben mért értékekkel.

A sikert, azaz az elért csökkenést - hangsúlyozza Gárdonyi László, a projekt vezetője és Pécsi János, a koordinátor döntően a tudatos gondolkodásban történt változás fogja eredményezni, melyhez segítséget nyújtanak az eszközök.

A családoknak tanácsadást is tartottak a siker érdekében s az energiahasználat optimalizálásához. Megismerték a környezetbarát mosószerek és a takarékos égők használatát, az alacsonyabb hőfokon mosás lehetőségét, a hulladékképződés csökkentése érdekében a szelektív hulladékgyűjtést, a fűtés hatékonyságának növelése érdekében a függöny, redőny használatának módját, a fűtőtest szabadon hagyását. A lakás felmérése után pedig megkapják a szükséges eszközöket a további hatékonysághoz is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!