Életmód

2016.08.28. 16:15

A nők egyik nagy rémálma - Ha valakinek az átlagosnál több haja is kihullik, érdemes orvoshoz fordulnia

A hajhullásnak sok oka lehet, akár a rossz fogyókúrás módszerek is állhatnak a drasztikus veszteség mögött. De mégis, mi a megoldás? Ádám György bőrgyógyásszal beszélgettünk.

Laci Patrícia

Sokan a dús hajkoronát tartják a nőiesség egyik szimbólumának, így nem is véletlen, hogy több hajápolót és sampont gyártó cég elsősorban a hölgyeket célozza meg a férfiak helyett. Talán éppen a társadalmi, illetve a szépségipar által felállított ideálok miatt a gyengébbik nem tagjait érzékenyen érintik, ha azt veszik észre, hogy nagyobb számban kezd el hullani a hajuk. Ádám György bőrgyógyász elmagyarázta, mégis mi minden befolyásolhatja a haj élettartamát:

- A hajat termelő hajtüsző az egyik legérzékenyebb jelzője a szervezetből és a külső környezetből jövő behatásoknak. A hajtüsző és fejbőr állapota határozza meg a haj sűrűségét, minőségét , színét, s az élettartamát. Egy hajszál életciklusa 5-6 év körülbelül, melynek három része van, a termelési fázisban folyton nő a haj, a nyugalmi állapotban viszont a növekedés megáll. A harmadik fázisban pedig megindul a hajvesztés. Normális esetben naponta 50-100 szál hullik ki, viszont ha ez a szám 100-150 darabra megnő, akkor az már túlzott hajvesztést jelez. Egyébként a nők hajhullása nem gyakoribb a férfiakénál.

A hölgyek drasztikus hajvesztésének főbb okairól is kérdeztük a szakembert, aki elmondta, hogy sok minden állhat a bosszantó probléma mögött.

Ha 100-150 darab hajszálat is elveszítünk naponta, akkor az már jelentős mennyiségnek számít Fotó: Shutterstock

- Okozhatja a hajveszteséget terhesség, változókor, gyulladásos betegségek, például foggyulladás, vitaminhiány, túlzott stressz, hormonális probléma, azaz amikor az egyik férfihormon, pontosabban az androgén kerül túlsúlyba a hölgy szervezetében. Ezeken kívül a fogamzásgátló tabletta elhagyása, a rossz hajviselet, sőt még a fogyókúra miatt is tapasztalhatnak hajhullást - sorolta Ádám György.

A legtöbb hajhullás a kiváltó ok megszüntetése után 2-3 hónappal helyre áll, éppen ezért érdemes szakemberhez fordulnia annak, aki nagy hajveszteséget észlel.

- Az egyéni próbálkozások, a hirdetési vagy internetes terápiás javaslatok szerint végzett kezelések és szerek legtöbbször hatástalanok, csak kidobott pénz, mert helyes diagnózis nélkül nincs eredményes terápia. Az első lépés egy nagyon részletes anamnézis felvétel majd ezután célirányos laboratóriumi és egyéb vizsgálatokat kell elvégezni a gyanított kiváltó ok irányában. Célzott kezeléssel 50 éves szakmai tapasztalattal mondhatom, hogy a nők hajhullása gyógyítható, jó állapotba hozható és tartható a beteg együttműködésével. Azt hozzá kell tennem, hogy csak a még működő hajtüszők tarthatók meg. Heges fejbőrben elpusztult hajhagymákban haj nem nő többé - mondta a szakember, aki jó tanácsokat is megosztott azzal kapcsolatban, hogyan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy drasztikusabban el kezdjen hullani a hajunk:

- A legjobb megelőzés a helyes táplálkozás. Fogyókúránál például elengedhetetlen a fehérjebevitel. Célravezető, ha húst is fogyasztanak a hölgyek, mert a tej nem fedezi a napi fehérjebevitelt.

A haj, illetve a fejbőr számára jótékony hatással lehetnek az A-, B-, C-, E-, valamint a H-vitaminok, illetve olyan ásványi anyagok, mint például a vas, a cink, a kalcium vagy éppen a réz. Fontos a frizuránk helyes ápolása is, a túlzásba vitt hajformázás roncsolhatja a szálak állapotát és száríthatja a fejbőrt.

- Akinek hormonális gondja van, annál hatásos lehet a minoxidilt tartalmazó folyadék - tette hozzá az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!