Életmód

2017.02.15. 17:16

A pelus mosva az igazi?

Sukoró – Ahány szülő, annyiféle módszer: mindenki másra esküszik. A legújabb „technológia” a mosható pelenka, amely mellett és ellen ugyanúgy lehet kardoskodni, mint „hagyományos” társáért vagy azzal szemben.

Szanyi-Nagy Judit

Sorra jelennek meg az egymásnak ellentmondó tanulmányok. Az egyik szerint az eldobható pelenka használata térül meg hosszú távon, míg mások úgy vélik, a kimosható pelenkában van a jelen és a jövő. Sajnos a környezetre gyakorolt hatás szempontjából igencsak kétesélyes még a dolog, hiszen a „mosipelus” egy új találmány, amelynek a következményeit egyelőre ezen a területen nehéz nemcsak megjósolni, de egyelőre megtapasztalni is. Tény, hogy a mosás miatt több vizet kell használnunk hozzá, mint az eldobható társához: két és fél év alatt mintegy húszezer liter víz fogy a mosás közben – ismertette előadásában Sidóné Koller Andrea, aki ezt az eredményt a saját tapasztalatai alapján számolta ki és mutatta be. Bár, tette hozzá, bizonyos szerzők arra is rámutattak, hogy az eldobható pelenka gyártásához is szükséges víz, amit ha figyelembe veszünk, ugyanannyira lehet ebből a szempontból környezetszennyező, mint a mosható társa.

Sidóné Koller Andrea tartott előadást a mosható pelenkákról Sukorón, ahová mintákat is hozott

Ami viszont jóval kézenfoghatóbb, az a baba viselkedése, miközben az új pelenkát hordja, amely amúgy számos különböző anyagból készülhet. – A mosipelus lehet sima pamut, bambusz vagy gyapjú is, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A bambusz például jobban szívja a nedvességet, viszont lassabban szárad. De maga a pelenka is sokféle lehet: egybepattintható, másnéven All-in-one (AIO), csónakos, zsebes, egy- vagy többméretes, a minták sokszínűségéről nem is beszélve – mondja az előadó.

A pelenkaválasztásnál sok szempontra figyelhetünk. A mosipelust kedvelők a környezetbarát megoldás mellett leginkább az olcsóságra, a trendiségre, illetve a pelenka egészséges mivoltára hivatkoznak. A különböző színekben és mintákban pompázó „alsó” ugyanis jobban szellőzik, kellemesebb a baba bőrének, emellett a fertőzések kockázatát is csökkenti, már csak azért is, mivel a mosható változatot három–négyóránként cserélni kell, az eldobhatóval szemben, amely nagyjából hat órát bír. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy maximum háromnaponta mossuk.

Az anyagiakat tekintve rövidtávon nagyobb kiadásnak számít a mosipelus: például   nyáron, a meleg időszakban három megléte is ajánlott. De hasznos megoldás lehet a pelenkák felváltott használata is, az eldobhatót egyfajta vésztartalékként használva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!