Életmód

2015.04.26. 14:44

Alig kávézik a magyar?

Bár a kávéfogyasztás a mohamedán világban a XVI. század végéig elterjedté vált és a meghódított területek lakói is ismerték, a magyar lakosság mégsem vette át ezt a fogyasztási szokást, az csak jóval később, már nyugat-európai hatásra jelent meg hazánkban.

S. Töttő Rita

A kávé elterjedésének kezdeti időszakára jellemző, hogy a fogyasztás meglehetősen kiegyensúlyozatlan volt, a vidék népessége nemigen fogyasztott kávét, ellenben a városiak – különösen, akik megengedhették maguknak – nagy mennyiségben itták. A XIX. század végéről, 1884-ből származó statisztikai adataink szerint a városi népesség éves átlagos fogyasztását 3,3 kilogrammra becsülték, ami magasabb, mint a mai országos átlag!

Manapság mi magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Például a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét is megisznak fejenként, az olaszok pedig háromszor annyit, a spanyolok kétszer többet isznak, mint mi.

Négy kávéfogyasztóból három még mindig a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben – derült ki egy kávékkal kapcsolatos kutatásból.

Címkék#Kávé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!