Életmód

2017.04.09. 09:25

Amit tudni illik a wellnessben - Az íratlan szabályokat is be kell tartani ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát

Várhatóan sokan mennek idén is szállodába húsvétkor. Az együtt töltött idő minősége sok mindenen múlik...

Dávid Erzsébet

Nem ártana megírni a wellnessezés illemtankönyvét - fakadt ki ismerősöm az egyik négy csillagos hotelben eltöltött néhány napi pihenésről hazatérve. Illemkódex írására természetesen nem vállalkozhatunk, csak arra, hogy a teljesség igénye nélkül felhívjuk a figyelmet néhány írott és íratlan szabályra, annál is inkább, mert ezrek töltik majd a húsvéti ünnepeket a wellness hotelekben.

A szállodába érkezve, a pihenést nyilván a medencék, szaunák kipróbálásával kezdjük. Ezzel kapcsolatban az első, s szigorúan betartandó illemszabály: vízbe szállás, szaunázás előtt és után kötelező zuhanyozni. Nemcsak a medencék tisztaságának megőrzése, hanem bőrünk védelme végett is. Illik tudni azt is, hogy a szauna fülkében nincs helye a papucsnak, a törölköző használata viszont nemcsak kötelező, de miután arra tudunk ülni, feküdni, hasznos is S ildomos tudni, hogy ha belépésünkkor már vannak a fülkében, illik köszönni, majd csendben maradni.

Ha odafigyelünk az írott és íratlan szabályokra, a körülöttük lévők is jól érezhetik magukat szabadságuk ideje alatt Fotó: Borbély Béla

A wellness elemek első számú sztárja a jacuzzi. Miután mérete miatt egyszerre kevesen használhatják, nem illik órákra lefoglalni. Ugyanez vonatkozik az élményelemekre is: 5-10 perc után illik másoknak is átengedni a használatukat. Van illemtana az úszómedencében való tartózkodásnak is: úszni a medence hosszabbik, s lehetőleg a jobb oldalán célszerű, a vízbe ugrálni, labdázni, a pároknak pedig szoros összefonódással kimutatni az érzelmeiket nagyon nem illendő. Mint ahogy a vacsorához neglizsében s papucsban lecsoszogni sem. Az étkezésnek meg kell adni a módját azzal is, hogy illendően felöltözünk. S hogy mi az illő öltözék? A hölgyeknek egy csínos blúz, elegánsabb felső, cipő, vagy szandál, a férfiaknak pedig hosszú nadrág, ing, esetleg igényesebb póló. (Ne tessék mérgelődni: a nyakkendő azért nem elvárás!) A reggelihez nem kell "kiöltözni", megfelel a sportosabb szerelés is, ami azonban nem azonos az úszónadrággal, fürdőköntössel.

Szót kell ejteni néhány, az étkezéssel kapcsolatos "furcsa" jelenségről is. A reggeliző vagy vacsorázó vendégek némelyike, talán attól félve, hogy "nem jut", a lepotyogásig megpakolja a tányérját. Rázsúfol hideget, meleget, szinte mindent, amit a büféasztalon lát, s többnyire persze ott is hagyja egy részét. Felesleges a "spájzolás". A személyzet folyamatosan tölti fel az üresedő tálakat, s lehet akár többször is repetázni. Azt pedig talán említeni sem kell, hogy míg az étteremben korlátlanul lehet fogyasztani, kivinni tilos az ételt. S nem árt tudni, a kicsempészett ételt több szállodában borsos áron kifizettetik.

Külön írást érdemelne, miként lehet békésen, másokat nem zavarva eltölteni néhány napot gyerekkel a wellnessben. Mivel szinte törvényszerű, hogy ilyenkor a legtündéribb csemete is "elereszti magát", a helyzetet illik higgadtan, halk szóval kezelni. S persze, figyelni kell arra is, hogy szemünk fénye ne ébressze hajnalban a folyósón rohangálva az emeleten lakókat, s ne éjszakába nyúlóan "produkálja magát".

S azt se tessék elfelejteni: a papírvékony szállodai falakon minden, tényleg minden, áthallatszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!