Életmód

2015.10.11. 10:04

Az idegeskedés nem tesz jót az SM betegnek

Szombathely - A sokat stresszelők, munkamániások és kényszeres cselekvők félhetnek nagyobb eséllyel lesznek ugyanis a Sclerosis Multiplex áldozatai állítja az SM betegséggel foglalkozó főorvos.

S. Töttő Rita

Huszonöt éves pályafutása alatt Guseo András mást sem csinált, mint a Sclerosis Multiplex betegek után kutatott. A főorvos huszonöt évig a Fejér megyei kórház osztályvezető főorvosa volt, de még most is, 11 éve nyugdíjasként jár vissza a kórházba, hogy kövesse betegei életútját. Közel 1500 SM beteg életét követte végig az elmúlt 70 évben, amelyből jelentős következtetéseket vont le:

– A legizgalmasabb felismerés az volt, amikor a 40-50 éve követett SM-esek sorsát elemezve rájöttem: a beteg életében a stressz jelenti a legnagyobb problémát – szögezi el a szakember, aki azt tapasztalta, hogy annak a betegnek, akinek évek óta semmi baja, ám egyszer csak beüt egy stresszes helyzet, másnap új tünetekkel reagál. – Arra jutottam, hogy akik állandóan szoronganak, stresszelnek, azok mennek gyorsan lefelé a lejtőn. Akik lazán veszik az akadályokat, sokkal jobban vannak.

Guseo András

Tovább elemezve a dolgokat, a főorvos azt látta, hogy azok lesznek betegek, akik állandóan stresszelik magukat, azaz például munkamániások vagy éppen tisztaságmániások, esetleg egyéb olyan kényszeres, megrögzött szokásaik vannak, amelyeket, ha nem tudnak teljesíteni, nagyon elégedetlenek lesznek magukkal. Az így őket érő stressz gyengíti az immunrendszert, emeli a stresszhormonszintet, amely, ha állandóan izgalmi helyzetben van, nem tud lenyugodni, mert a beteg mindig elégedetlen. Úgy is mondják: „nyakig van stresszhormonnal".

Sok betegnek azonban nem csak az életben egyébként is kezelendő stresszel kell megküzdenie, hanem azzal a feszültséggel is, ami abból fakad, hogy nem ismeri a betegségét. Ezért is tart SM tanfolyamot a főorvos a betegségről magáról, valamint arról, hogyan kezeljék a stresszt az érintettek. – Felmértem a betegek állapotát tanfolyam előtt és utána több éven át. Az eredmény döbbenetes volt: 63 százalékot javultak a résztvevők eredményei. Ekkora állapotjavulást egyetlen, félmillió forintba kerülő gyógyszerrel sem tudtak eddig elérni – árulta el Guseo.

Persze más tényezőkön is múlik az SM-esek állapota – tette hozzá Guseo András. A főorvos az utóbbi idők nagy favoritját, a bélflóra felöli megközelítést is nagyon izgalmasnak tartja. – Vizsgálatok bizonyítják, hogy a „széklettranszplantáció" jelentősen javíthatja egy SM beteg állapotát – mondta s mesélt egy tolókocsis SM betegről, aki a transzplantáció után felállt a tolókocsijából, és felült a motorjára. – A stressz kinyitja a bélfalat és átengedi a méreganyagokat. Ám a félig emésztett anyagok is átmennek rajta, amelyeket az immunsejtek letapogatnak, és elkezdik gyártani az ellenanyagokat. Ha ez az ellenanyag véletlenül hasonlít a szervezet valamelyik részének felszínéhez - készen is van egy autoimmun betegség. Például az SM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!