Életmód

2017.01.20. 11:04

Az orrcsepp függőség nem vicc!

Az orrcsepp függőség valódi és sokakat érintő probléma, amelyre érdemes odafigyelni!

S. Töttő Rita

Legalább 10 éven keresztül használt orrcseppet egy ismerősöm. Az éjszakák folyamán egészen biztos, hogy eldugult az orra, de nem ritkán nappal sem tudott az orrán keresztül levegőt venni. Egyre több orrcseppet használt, egy idő után már hetente vásárolta az új készítményeket.

Először allergiára gondolt, de semmit nem mutatott ki a teszt. Ám később hallott az orrcsepp függőségről, amely paradox jelenséget írt le: minél többet használ valaki orrcseppet, annál jobban bedugul az orra (oka, hogy a szerben található anyagok egy idő után ugyan rövid ideig lohasztják a duzzanatot, ám utána vizenyő alakul ki az orrnyálkahártyában , amelytől még jobban megduzzad). Ezért mondják azt a gyógyszerészek, hogy 10 napnál tovább ne használja!

Sajnos a leszokás kínkeserves és hosszantartó folyamat, több napi, heti éjszakai szenvedéssel, nem alvással jár. Az illóolajok, erős orrfújás, illóolaj párnácskák és egyéb hókuszpókuszok ez esetben nem használnak. Érdemes viszont fül-orr-gégész segítségét igénybe venni, s ha kitartó valaki, egy idő után (megeshet, hogy fél év után) enyhülnek a tünetek és regenerálódik az orrnyálkahártya. E tünetek egyre több páciensnél előfordulnak, érdemes lenne hát az orrcseppeket ezért is receptkötelessé tenni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!