Életmód

2015.10.06. 14:30

Az orvost távol tartja, a napi étrendet feldobja

Az ismert mondás szerint napi egy alma az orvost távol tartja. Csendben szólva: el is várjuk tőle, egy kiló idaredet ugyanis 480 forintért láttunk minap egy közönséges élelmiszeráruházban.

Sajnos, rég nem filléres gyümölcs már az alma, s bár sokfélét árulnak, egyik-másik fajtáért egész mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: 280-480 forintba kerül egy kiló alma manapság. Azon túl, hogy naponta egyet elrágcsálunk belőle, igen változatosan áldozhatjuk fel a gasztronómia oltárán: merészebbeknek leves, ínyenceknek húshoz köret, édesszájúaknak pedig mindenféle desszert és sütemény készülhet belőle.

Két pucolt-belezett, kis kockákra vágott alma szükségeltetik a Gyors almás tallérokhoz. A gyümölcsöt kis időre félretesszük, közben tésztát készítünk húsz deka túróból, tíz deka puha vajból, 10 deka cukorból, egy-egy csomag vaníliás cukorból és sütőporból, meg 30 deka sima lisztből, majd a végén belekeverjük az almakockákat is. A tésztából 8-10 zsemlécskét formázunk, kicsit lelapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kihűlve, porcukorral meghintve mennyei.

Itt vannak aztán az őszre nagyon ajánlható, házi készítésű, egészséges smoothie-k. Az almás-narancsoshoz egy-egy almát-répát turmixolunk össze egy narancs levével, fél deci vízzel, csipetnyi gyömbérrel, két kanál zabpehellyel. Reggelire kitűnő ital!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!