Életmód

2015.08.27. 11:30

Milyen veszélyekkel jár a maratonfutás?

Annak ellenére, hogy az egyik legegészségesebb, és legolcsóbb sport a futás, vannak buktatói.

Káldor András

Nemrég kiderült, hogy egyre többen és egyre jobb eredményekkel futunk maratont, miközben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen magas intenzitású testedzések többek között a szív vagy az immunrendszer megfelelő működését is veszélyeztetik. Persze azért sok jó oldala is van a hosszútávfutásnak; egyesek szerint például fejleszti a memóriát és vonzóbbá tesz. Utánajártunk, hogy mi minden zajlik le a futók szervezetében a 42 km-es verseny alatt.

A maraton futás, vagy más, hasonlóan nagy teljesítményt és kitartást igénylő, huzamosabb ideig tartó mozgás során a szervezet fokozott és intenzív terhelésnek van kitéve, megfelelő edzéssel és felkészüléssel azonban alkalmazkodik a nem mindennapi kihíváshoz. Egyes szervek elviselik, ha kis időre csökken vérellátásuk, mivel a futás során a test automatikusan a szívbe, az agyba és az izmokhoz tereli a vért.

Összemegy a futók teste a futás közben. Ezt az érdekes tapasztalatot osztották meg a tömegekkel a tudósok. Egy maratonfutó átlagosan egy cm-rel lesz alacsonyabb a verseny végére. Tanulmányok bizonyították, hogy kutatók a hosszútávfutók gerincoszlopát vizsgálták egyórás futás előtt, majd közvetlenül utána, és megállapították, hogy a testmagasság csökkenése a csigolyaközti porckorongok ideiglenes összenyomódásának köszönhető. A szakértők azt is hozzáfűzték, hogy a két mérés alkalmával a legnagyobb különbség az ágyéki 5. és a keresztcsonti 1. csigolya között mutatkozott, de nem kell megijedni, mert egy nap elteltével helyre is áll a futók gerincoszlopa, illetve normális testmagassága. Egyórányi intenzív edzés alatt 0,8-1,3 liter az átlagos folyadékveszteség, ami azt jelenti, hogy a maratoni táv során 3,4-6 litert is kiizzadnak magukból a futók. A hat liter azért már közel van a halálos mértékű folyadékveszteséghez. Ezeket az értékeket úgy kell értelmezni, hogy a kiizzadt mennyiséget a futó menet közben újra és újra kiegyenlíti, tehát a kiszáradás veszélye miatt nagyon fontos, hogy a verseny ideje alatt is gondoskodjunk a folyamatos folyadékpótlásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!