Életmód

2017.08.13. 17:05

Divatos trendek az egészséges étkezésben

Ma már az egészséges étkezés is egyfajta trend lett: sokszor azt sem tudjuk, mit eszünk, csak sodródunk a divattal.

FMH-információ

Európai statisztikák szerint a világon nagyjából 220-250 millió ember szenvedhet étel-allergiában, és az emberek körülbelül 60 százaléka túlérzékenységet vagy intoleranciát mutat egyes összetevőkkel szemben - áll egy vezető nagykereskedelmi és élelmiszer-szakértő vállalat közleményében. Az egészségesebb étkezés divatjának köszönhetően ma már sokkal szélesebb alapanyag-választékkal találkozhatunk, így könnyebben helyettesíthetünk egyes ételeket.

Az ősi gabonafajták közül népszerű a rostban gazdag chia mag, és egyre ismertebbé válik a gluténmentes gabonaféle, a teff, valamint a cirok vagy a kinoa is. Ez utóbbi nem mellesleg tésztahelyettesítőként is kiváló, a cukkini vagy a kelkáposzta mellett.

Chia és mangó
Fotó: Pixabay

A fűszerek körében népszerű helyettesítő a kurkuma, az édesgyökér, a ginseng vagy a lóretekfa. Újabban pedig az aquafaba hódít: a vegán tojásfehérje-helyettesítő lényegében a csicseriborsó konzerv lecsöpögtetett leve.

Az ételek mellett már az italokban, pontosabban a víznél is találhatunk megfelelő helyettesítőt. A növényi eredetű leveknél a kókuszvíz válik egyre népszerűbbé, de a görögdinnyéből vagy kókuszból kinyert dzsúzok is divatosak. A probiotikus italok az emésztőrendszerre számtalan jótékony hatással bírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!