Életmód

2017.06.18. 16:45

Merjünk nyitottabbak lenni, próbáljuk ki más nemzetek konyháit

SZÉKESFEHÉRVÁR - Próbáljuk ki más nemzetek ételeit is, amellett, hogy ezáltal még változatosabban tudunk étkezni, még több egészséges elkészítési módszerrel és táplálékkal ismerkedhetünk meg!

Laci Patrícia

Ha étkezésről van szó, sokunk hajlamos mindig a megszokott ízeket fogyasztani. Igaz, a magyar konyha igen változatos, de nem baj, ha olykor más nemzetek ételei felé is nyitunk. Most összegyűjtöttük pár ország klasszikus, ámde egészségesnek mondható ételkülönlegességeit!

Olaszországban a minestrone leves hasonló, mint nálunk a paradicsomleves, ám zöldségekben gazdag, lehet bele tenni a paradicsomlé vagy püré mellé még sárga- és fehérrépát, zellerszárat, hagymát, paprikát, kukoricát, borsót, zöldbabot, esetleg még gombát is.

Spanyolországban közkedvelt étel a vegetáriánusok körében a pácolt sárgarépa. Először tegyük fel a vizet főni egy fazékba, s tegyünk bele egy kis ecetet, olajat, őrölt köményt, őrölt borsot, sót és szárított oregánót, ezután karikára vágjuk fel a sárgarépát, a hagymát, illetve az erős paprikát, forrás után rakjuk a fazékba a zöldségeket, majd főzzük 5-10 percig az ételt, utána tegyük el befőttes üvegekbe, s rakjuk be egy napra a hűtőbe a répás finomságot.

A Szivárvány Óvodában a gyerekeket az egészséges életmódra nevelik a Hook onto healthy lifestyle program segítségével Fotó: Simon Erika

Svédországban a gombasaláta az egyik sláger! Az ételhez a gombán kívül kell még vöröshagyma, sűrített paradicsom, babérlevél, kakukkfű, citromlé, olívaolaj, őrölt bors, só és egy kis fehér bor. A felhevített olajon üvegesre futtatjuk a felkockázott vöröshagymát, utána hozzáadjuk a gombát, s addig pároljuk, míg zsírjára visszasül, majd a többi hozzávalót ízlés szerint adagoljuk, a lényeg, hogy a végén sűrűsödjön be a szósz! 2-3 óra hűtés után fogyasztható is.

A nemzetközi ételek kipróbálásának fontosságát a Hook onto healthy lifestyle program is támogatja, amelyhez a székesfehérvári Szivárvány Óvoda is csatlakozott. A projekt célja, hogy a gyerekek érezzék annak a nagyszerűségét, mit jelent európai polgárként együtt játszani és tanulni. Arra mutatnak rá, hogy az életmódbeli különbségek ösztönözhetnek bennünket egymás értékeinek a megismerésére, a tradicionális elemek megtartása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!