Merjünk nyitottabbak lenni, próbáljuk ki más nemzetek konyháit

2017. június 18., 18:45 szerző: Laci Patrícia fotós: Simon Erika
komment
SZÉKESFEHÉRVÁR - Próbáljuk ki más nemzetek ételeit is, amellett, hogy ezáltal még változatosabban tudunk étkezni, még több egészséges elkészítési módszerrel és táplálékkal ismerkedhetünk meg!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ha étkezésről van szó, sokunk hajlamos mindig a megszokott ízeket fogyasztani. Igaz, a magyar konyha igen változatos, de nem baj, ha olykor más nemzetek ételei felé is nyitunk. Most összegyűjtöttük pár ország klasszikus, ámde egészségesnek mondható ételkülönlegességeit!

Olaszországban a minestrone leves hasonló, mint nálunk a paradicsomleves, ám zöldségekben gazdag, lehet bele tenni a paradicsomlé vagy püré mellé még sárga- és fehérrépát, zellerszárat, hagymát, paprikát, kukoricát, borsót, zöldbabot, esetleg még gombát is.

Spanyolországban közkedvelt étel a vegetáriánusok körében a pácolt sárgarépa. Először tegyük fel a vizet főni egy fazékba, s tegyünk bele egy kis ecetet, olajat, őrölt köményt, őrölt borsot, sót és szárított oregánót, ezután karikára vágjuk fel a sárgarépát, a hagymát, illetve az erős paprikát, forrás után rakjuk a fazékba a zöldségeket, majd főzzük 5-10 percig az ételt, utána tegyük el befőttes üvegekbe, s rakjuk be egy napra a hűtőbe a répás finomságot.

A Szivárvány Óvodában a gyerekeket az egészséges életmódra nevelik a Hook onto healthy lifestyle program segítségével Fotó: Simon Erika

Svédországban a gombasaláta az egyik sláger! Az ételhez a gombán kívül kell még vöröshagyma, sűrített paradicsom, babérlevél, kakukkfű, citromlé, olívaolaj, őrölt bors, só és egy kis fehér bor. A felhevített olajon üvegesre futtatjuk a felkockázott vöröshagymát, utána hozzáadjuk a gombát, s addig pároljuk, míg zsírjára visszasül, majd a többi hozzávalót ízlés szerint adagoljuk, a lényeg, hogy a végén sűrűsödjön be a szósz! 2-3 óra hűtés után fogyasztható is.

A nemzetközi ételek kipróbálásának fontosságát a Hook onto healthy lifestyle program is támogatja, amelyhez a székesfehérvári Szivárvány Óvoda is csatlakozott. A projekt célja, hogy a gyerekek érezzék annak a nagyszerűségét, mit jelent európai polgárként együtt játszani és tanulni. Arra mutatnak rá, hogy az életmódbeli különbségek ösztönözhetnek bennünket egymás értékeinek a megismerésére, a tradicionális elemek megtartása mellett.

Laci Patrícia

2017. június 18., 18:45 szerző: Laci Patrícia fotós: Simon Erika

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...