Életmód

2015.03.01. 09:55

Eldobható kontra mosható pelenka

Székesfehérvár - Terheli a környezetet, már az előállításánál - mondják a mosható pelenkát használók az eldobhatóról. Viszont roppant kényelmes megoldás - vetik fel azok, akik mellette döntöttek. Az érvek röpködnek, amióta újból trendi a textilpelenka. A moshatópelus találkozón kiderült az is, kit mi motivált.

S. Töttő Rita

Moshatópelus találkozót tartottak hétfőn azok a lelkes anyukák A Szabadművelődés Házában, akik szeretnék megmutatni, a gyakorlatban hogyan is működik ez a manapság újra divatos téma. Az eldobható pelenkák korában már nagyon szokatlannak tűnik egy olyan megoldást választani, amivel munka van s ezért kicsit talán kényelmetlenebb a használata.

Pedig igazán könnyen bele lehet jönni -  mondták az anyukák, akik babájuk születése után úgy döntöttek, inkább beruháznak egy nagyobb adag mosható pelusra, s ezzel évekre letudják a dolgot. Mindannyiukat két dolog vezérelt a döntés meghozatalánál: a költséghatékonyság és a környezetvédelem.

Ezek a gyerekek mind mosható pelenkát viselnek és láthatóan kifejezetten kényelmes számukra

- Amikor egy anyuka meghoz egy ilyen döntést, már részletesen utánajárt a dolgoknak, így tudja, milyen előnyökre számíthat. A férjeket csak ezután, konkrét érvekkel és statisztikákkal felszerelve szokás meggyőzni  - meséli Tóth-Szabó Csilla, aki maga is azután állt elő Lili apukájánál az ötlettel, miután kiszámolta, hogy ugyan egyszerre nagy kiadás lesz, de így is lényegesen kevesebb, mintha eldobható pelenkát használnának. Az apáknak ennyi általában elég is, pedig van még itt előny:

- Amióta mosom a pelenkákat, a szemetes nem két nap alatt telik meg, hanem egy hét alatt vagy még később - tette hozzá Siposné Zsuzsa. Igaz ugyan, hogy a mosógép gyakrabban megy, de a számítások szerint a felhasznált árammal és vízzel együtt is költséghatékonyabb a dolog. Arról nem is szólva, hogy amikor lejárt az idejük , akár el is adhatjuk a pelusokat.

Az eldobható pelenka ezzel szemben, tartalma miatt például elméletileg veszélyes hulladéknak minősülne, másrészt maga az anyag is terheli a bolygót lebomláskor. Arról nincsenek pontos, tudományos adatok, mennyi idő alatt bomlanak le és mely részei nem, de az anyukák szerint az előállításuk is környezetterhelő, hiszen rengeteg vegyi anyagot használnak fel hozzájuk és a szállításuk is környezetterhelő.

- Ezeket a pelenkákat nagyrészt helyben élő anyukák varrják, de nézd meg, milyen szép, profi munkák - mutat pár mosható pelust Kanizsainé Zita, aki Kendénél használja őket. - Nekem csak a teljesen pamut változatok váltak be, mert sok pisit kell elbírniuk. Másnak másmilyen is elég.

Bizony valóban zavarbaejtő a választék ezen a téren, és nem csak stílus, de anyag-összetétel és árkategória tekintetében is, nem csoda, ha sokan összezavarodnak a piac feltérképezésekor.

- Van teljesen pamut és vannak kevert anyagú változatok. Léteznek kapcsos és tépőzáras, rugalmasabb és merevebb darabok - sorolja Bódyné Szarvas Éva, akihez csatlakoznak a többiek is és a kezdőknek azt ajánlják: ne vásároljanak meg egyszerre nagyobb csomagot, akkor sem, ha olcsóbbra jön ki, mert megeshet, hogy nem lesz jó. Több félét próbáljanak ki egyenként, és kiderül, melyik az igazi.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!