Életmód

2015.03.08. 12:38

Ironman: Eltervezte, meglett!

Csabdi – Kertész Róbert elmondhatja magáról, hogy ő az első vegán ironman, akinek összehasonlítási alapja is van. Korábban ugyanis vegyes étkezéssel is versenyzett.

S. Töttő Rita

A családjával Csabdin élő Kertész Róbert gyerekkorában nem sportolt, gyenge és beteges volt. Ám 15 évesen orvosi javaslatra elkezdett sportolni.

– Főiskolán ismerkedtem meg a triatlonnal. Később, munka mellett is megmaradt a sport szeretete, de soha nem űztem profi szinten – meséli a kétgyermekes férfi, akinek élete, kitartása jó példa arra, mit érhet el az ember, ha igazán motivált. Róbert az első ironmant 2012-ben teljesítette, akkor még vegyes étrenddel, a következő évben azonban kimaradt egy komoly biciklis baleset miatt. – Azt vettem észre, hogy nem regenerálódtam a baleset után. Rosszul étkeztem, a pizza, hamburger, sült krumpli mindig megvolt, s emellett rossz volt a közérzetem, állandóan fáradt voltam. Ekkor találtam rá a vegán étrendre, amelytől azt vártam, hogy felgyorsul a regenerációs folyamat, kitisztul a szervezetem.

Kertész Róbert hobbi vegán sportoló, az első vegán ironman.

Róbert, miután azt is megtudta, hogy az ironman versenyeken legtöbbet nyert férfi például vegán étrendű, ám Magyarországon még nem ért célba vegán versenyző, azonnal megtalálta a célját: ő lesz az első magyar, aki megcsinálja! A felkészülés ideje alatt megtanulta, mit s mikor egyen. – Edzés előtt s után például megittam 1-1 liter zöld turmixot, figyelve arra, hogy előtte több szénhidrátot, utána viszont több fehérjét tartalmazzon. A versenyig nem is szedtem táplálék-kiegészítőt.

A verseny pedig igazán jól sikerült: a korábbi, vegyes táplálkozással végigvitt ironman-es eredményéhez képest jobban teljesített 3 perccel. Sőt, nem sokkal később, nagy örömére elnyerte az év vegetáriánusa címet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!