Életmód

2014.07.24. 06:17

Generációkat nevelt és tanított a szépre, jóra a rubindiplomás Baba óvó néni

Tác - Amint nőtt a településen eltöltött éveinek száma, úgy nőtt vele a családja is, hiszen a gyerekeken keresztül a családok részévé vált. Baba óvó néni példája már a táci óvodatörténet egyik ékes dísze.

Stukowszky Dezsőné született Németh Magdolna hetven éve, 1944 áprilisában - a főváros ostroma alatt - vette át óvónői oklevelét a Magyar Királyi Állami Gróf Brunszvik Teréz Kisded-óvónőképző Intézetben.

Baba óvó néni generációkat nevelt és szeretett, tanított a szépre és a jóra, 1950-től harmincegy éven át dolgozott a táci óvodában. Korára és egészségi állapotára tekintettel, szűk körben, szeretett óvodájában adták át részére nemrégiben a rubindiplomát.

Horváth István polgármester - Juranovics Ferencné, a Százszorszép Óvoda vezetőjének társaságában - a napokban otthonában köszöntötte az óvónőt.

Az ő korosztályának a történelem kiszámíthatatlan viharai a véres valóságot jelentették, hiszen a háborút követően, illetve az ötvenes-hatvanas években nem volt könnyű megfelelni a szűkebb és tágabb környezet szakmai elvárásainak.

Horváth István polgármester - Juranovicsné Ilona óvodavezető társaságában - otthonában köszöntötte Baba óvó nénit (Fotó: V. Varga József)

Amint Magdolna asszony hangsúlyozta: az az erő, amely a gyermekekből áradt, mindig átsegítette őt is a problémákon. Emlékezete híven őrzi, mennyi nehézséget is kellett leküzdenie pályáján, de hogy mennyi öröm forrása is volt ez a szép, de cseppet sem könnyű hivatás.

A nyolcvannyolc esztendős örök óvó néni a mai napig ebből a harmincegy évből merít erőt. Úgy mondta: ez a kis falu a táci emberekkel a családjává vált.

- Mi, akik óvodásai lehettünk, arra emlékezünk, hogy milyen jó volt hozzábújni, a meséjét, énekét hallgatni, a simogatását érezni - fogalmazta meg Juranovicsné Ilona. - S ha bármikor meglátjuk törékeny alakját, melegség tölti el a szívünket, amit akkor érez az ember, ha hozzá közelállóval találkozik. Mert ami bennünket hozzáköt, az valahol mélyen a lelkünkben él, s őrizzük, mint nagyon becses értéket. Egész lénye, élete példát jelent számunkra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!