Fiú vagyok, babával - A sztereotípiák kialakulása elsősorban tőlünk függ

2017. március 16., 07:30 szerző: Kocsis Noémi
komment
Székesfehérvár - Kisfiúk babával? Puskával rohangáló kislányok? A nagymama szerint el kell venni tőle, mielőtt "baj lesz". De vajon tényleg kell?
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

- Máté nagyon intim kapcsolatot ápol Marci-babával, rendszeresen hordozza, ezt általában ő kéri, és ma majdnem meg is szoptatta - mondja Polányi Viktória, aki egyedül neveli a 18 hónapos kisfiát. - Egyéves kora óta vagyunk kettesben, most kezdi kialakítani a saját hozzáállását a dolgokhoz. Sokféle játékkal játszik, de amit velem kapcsolatban lát, sok mindennel az az alapélménye. A nőies dolgok és munkák mellett sok "férfias" dolgot is csinálok - mivel nincs férfi a házban, s Máté nyilván ezeket is látja. De úgy látom, nincs nem szerinti preferencia nála, és bár a gépek extrán érdeklik, Marci baba a mindennapi életünk része, jobban, mint bármelyik kisautó.

Máté mindenhova viszi Marci babát a kis hordozóban, anyukája szerint nem figyelhető meg nála nem-preferencia, sokféle játékkal szívesen játszik, s most kezdi kialakítani hozzáállását a dolgokhoz Fotó: Polányi Viktória

Sok családban gyakorlat, hogy a szülők, nagyszülők megpróbálják olyan játékok felé terelgetni a kicsit, amelyek szerintük hagyományosan gender-preferáltak. A lista nem túl változatos: lányoknak természetesen baba, fiúknak építőjáték, esetleg kreatív készletek.

Vikiéknél Marci baba az elválasztáskor került a családba, alvótársnak, s hamar felkerült a kis hordozókendőbe Máté hátára. Nemesné Somlai Gitta gyermekpszichológus szerint ilyen kis korban teljesen természetes, hogy "lányos és fiús" játékokat is egyaránt játszanak a kicsik. A sztereotípiák kialakítása tőlünk felnőttektől függ. Mindenkiben létezik egy ún. női "anima" és férfi "animus" lélekrész. A fejlődés folyamatában teljesen természetes, hogy az azonos nemű szülői mintát követve gyakorolunk, tanulunk a nemünkre jellemző szerepjátékokat, hiszen ezek a minták segítik elsajátítani a "boldog felnőttkorban" hasznos modellt.

- Kisgyermek és óvodás korban a legfontosabb, hogy a kicsik élvezettel, örömmel, szabadon játszanak akár "fiús", akár "lányos" játékokat, minél több tapasztalatot, örömteli, "előítélet mentes" élményt szerezzenek. Szerintem a legjobb, ha engedjük, hogy azzal játsszanak, ami nekik leginkább tetszik, de arra azért érdemes figyelnünk, hogy a választott játék a gyermek életkori, fejlődési szakaszának megfelelő legyen, illetve igyekezzünk bevonni őt a család mindennapi életébe, hogy kipróbálhassa az apai és az anyai szerepekhez tartozó tevékenységeket "igaziból" vagy játékos formában.

Kocsis Noémi

2017. március 16., 07:30 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...