Életmód

2015.03.26. 14:19

Szokott izomláza lenni? Kérdésére megkapja a választ

Valószínűleg kevesen vannak, akik kimaradtak a jóból, és soha nem tapasztalták az izomláz kellemetlen hatásait.

Káldor András

Ennek a csöppet sem kellemesnek mondható érzést az izmok túlzott igénybevétele okozza. Ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy milyen folyamatok is állnak kialakulásának hátterében.

A régebbi elmélet szerint, ha szokatlanul hosszú ideig tart az izommunka, és a terhelés is számottevő, akkor az izmokban jelentős mennyiségű tejsav keletkezik, ez pedig ingerli az izmok idegvégződéseit. Az újabb feltevések azonban már arról szólnak, hogy az izomláz eredete nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás lép fel, és ez okozza a fájdalmat.

Egyet azonban tudomásul kell venni! Izomláz mindig volt, van és lesz. És akármi okozza, meglehetősen kellemetlen érzés. Ezért inkább a megelőzéssel érdemes foglalkozni, illetve azzal, hogy mit lehet tenni ennek elkerülése érdekében. Aki abba a csoportba tartozik, hogy csak hébe-hóba mozog, annak nagyobb az esélye az izomlázra, ám a rendszeresen sportolókat sem kerüli el messziről. Első lépésként mielőtt bárki bármilyen testmozgást végez elengedhetetlen számára a bemelegítés, ugyanis ezzel tudja előkészíteni szervezetét a nagyobb terhelések elviselésére. Ilyenkor minden izomcsoportot érdemes átmozgatni. A bemelegítés optimális esetben 10-15 percet vesz igénybe. Az edzés utáni levezetés legalább ilyen jelentőséggel bír, de ezt sajnos sokan szeretik figyelmen kívül hagyni. Kétségtelen, hogy kényelmesebb egy fárasztó edzés után lepihenni, ám az már nem annyira szívderítő mikor nem sokkal azután jelentkeznek az izomfájdalmak. Emellett a patikákban számos izomlazító készítmény kapható, amelyek nevükhöz híven ugyancsak segítik az izmok ellazulását. Amennyiben még ez sem oldaná a fájdalmat, és megmozdulni sem bírnak a másnapi ébredés után, akkor erre is van hatásos orvosság. A leghatásosabb, egyben meglepő tanács, hogy el kell kezdeni mozogni! A kutatások még nem bizonyították, de a sportolók igen, hogyha rádolgoznak, hamarabb elmúlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!