Életmód

2017.01.20. 10:33

Harc a nátha ellen - új és trendi megközelítésben

A tél kellős közepén az influenza és a közönséges nátha bármikor lecsaphat. Az utóbbi gyakoribb, ám csak ritkán kell rá gyógyszer. A tüneti kezelés széles tárháza áll azonban rendelkezésre a természetben.

S. Töttő Rita

A népi gyógyászat bevett formulája, hogy az adott növény hatékonyságát „népgyógyászati megfigyelések és szakirodalmi adatok igazolják". Tudományos bizonyítékok hiányában így mindenki (jobb esetben) csak a maga kísérleti alanya lehet... Az, hogy a bíborkasvirág (echinácea), a ginzeng, a csipkebogyó, a kamilla vagy például a méz hatékonyan enyhíti-e a nátha bizonyos tüneteit, illetve valóban segít-e a prevencióban, megítélés kérdése.

Mindegyikről lehetett már hallani olyan új információkat, amelyek szerint nem igazán. Ettől függetlenül népszerűségük töretlen, sőt, szinte minden évben jönnek be olyan új, trendi alapanyagok, amelyeknek hasonlóan jó tünetenyhítő hatást tulajdonítanak. Ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek attól érdekesek, hogy számunkra viszonylag újak.

Ezek lehetnek a legújabb trendi nátha elleni „harci eszközök"  a jól ismertek mellett.

A csipkebogyó is ismert és népszerű alapanyag, de az, hogy van-e benne elég C-vitamin, nagyban függ attól, milyen állapotban volt a bogyó begyűjtéskor Fotó: S. Töttő Rita

Az afrikai zulu gyógyítók számára nélkülözhetetlen például az erős köhögés, tuberkulózis kezelésekor a dél-afrikai muskátli gyökere, amelyről azt tartják, hogy a nátha tüneteinek enyhítésében is sokat segíthet. Sőt, az immunrendszer támogatójaként lerövidíti a betegség időtartamát is.

Nem annyira újdonság (és nem is gyógynövény, viszont természetes anyag), ám kevesen gondolnak a cinkre, amely pedig szintén jelentősen csökkentheti a megfázással töltött napok számát, mégpedig azért, mert megakadályozza a vírusok szaporodását.

Néhány napig érdemes kicsit nagyobb mennyiségben fogyasztani (de a napi 40 milligrammot ne lépjük túl), viszont ne túl sokáig, mert hosszabb távon lanyhul tőle a saját immunrendszerünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!