Életmód

2016.04.29. 18:52

Harmóniában a bőr, Ayurvédával

Illatos növények, természetes olajok is segítik a nálunk még különlegesnek számító ayurvédikus arcápolást, amelynek Mikó Zsófi jó ideje elkötelezettje.

Bokros Judit

A természetgyógyászatot tanuló, fehérvári Mikó Zsófi több mint egy éve, egy tanfolyamon ismerkedett meg behatóbban az ayurvédikus szépségápolással, amelynek - jótékony hatásait megtapasztalva - elhivatottjává vált. Indira nevű blogján tanácsokat ad, igyekszik bemutatni e tudomány szépségeit. Zsófit arra kértem, röviden mondja el, miben más ez a bőrápolás az itthoni klasszikus arckozmetikai kezelésekhez képest. - Az ayurvédikus bőrápolás során a harmonizáláson van a hangsúly, és az egyensúly megtartása a cél. Elsősorban a problémák okát keresi, lelki, testi, tudati síkon. Az ayurvédikus alkattípusokból következően három fő bőrtípus (Vata, Pitta, Kapha) említendő, attól függően, hogy az öt őselem (víz, föld, éter, levegő, tűz) közül melyik van többségben a szervezetünkben. A kezelések célja pedig ezen bőrtípusok egyensúlyban tartása, illetve a harmonizálás, a bőrproblémák kezelése – fogalmaz Zsófi, aki röviden bemutatta a típusokat.

Mikó Zsófi elkötelezett a természetes alapú, azon belül az ayurvédikus szépségápolás mellett (Fotó: Mikó Zsófi)

A Vata (levegő, éter elemek által uralt) bőr jellemzően száraz, vékony, finom pórusú, érzékeny és hideg tapintású. A tűz elem hatása alatt álló Pitta bőr világos színű, rózsás árnyalatú, puha, meleg és közepesen vastag. A Kapha típusú bőr uralkodó elemei a víz és a föld. A bőr porcelánszerű, vastag, puha, olajos és hideg tapintású – sorolja Zsófi, s hozzáteszi: ezek a harmonikus, normál állapotra jellemző tulajdonságok.. Ez fenntartható a hét lépéses (tisztítás, radírozás, olajozás, gőzölés, pakolás, tonizálás, hidratálás) tradicionális arckezeléssel, amelyhez természetes növényi alapanyagok (például levendula, rózsa, zabliszt, szantálfa), hidegen sajtolt olajok, illóolajok állnak rendelkezésre. Ha pedig bőrprobléma jelentkezik, akkor a cél az ok feltárása, s a kezelés hasonlóan kíméletes, természetes módszerekkel történik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!