Életmód

2015.03.05. 15:35

Szabadtéren is lehet hokizni

Egy új sportág van feltörekvőben néhány éve Magyarországon, s ez nem más, mint a jégkorong szabadtéren űzhető változata a ballhockey.

Káldor András

A ballhockey a jégkorong száraz, utcai vagy terem változata, a jéghokival szinte megegyező szabályrendszerrel, kapukkal, a jéghoki felszerelésének egy részével, nagyjából a jéghoki korcsolya nélküli változatának tekinthető.

Előnye, hogy azok is megismerhetik és élvezhetik a jégkorong érzését, a játék szépségét, akik korcsolyázó tudással vagy jég lehetőséggel nem rendelkeznek.

Ez a játék így jelent meg többek között a Bermudán és a Kajmán szigeteken is.

A ballhockey-t a világ sok országában játsszák, utcai illetve terem változatban. Előnye, hogy bármilyen kemény, síkfelületű pályán lehet játszani, betonon, aszfalton, különböző méretű pályákon, palánkkal vagy a nélkül, vonalakkal vagy anélkül, szabadban vagy teremben, kinek mire van lehetősége.

A játékstílusát tekintve a jég és a görhokihoz között helyezkedik el, megfűszerezve egy kis floorball-lal. A játék képe a labdás görhokihoz hasonlítható, de sokkal több kontaktus engedélyezett. Testjáték nincs, maximum az enyhe lökés, fedezés a megengedett, ugyan úgy kiállítások járnak a szabálytalanságokért, mint a jégkorongban.

A kapu szabványos jégkorong kapu méretű és a kapus teljes jégkorong kapus védőfelszerelésben játszik, persze korcsolya nélkül, tornacipőben.

A mezőnyjátékosok kötelező felszerelése a sípcsontvédő (többnyire focis vagy gyeplabdás) esetleg valamilyen térdvédő, hosszú, vagy rövidnadrág, mez, esetleg könyökvédő is. Kötelező viszont a jégkorongos kesztyű - viszont a sisak nem mindenhol, a világbajnokságokon kell hordani jégkorongos fejvédőt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!