Életmód

2017.05.30. 18:05

Induljon a grillszezon!

SZÉKESFEHÉRVÁR Egyezzünk meg: a nyári csúcsgasztronómia egyenlő a szabadtűzi kotyvasztással. A roston átsülő hal vagy fűszeres csirke illatával azért kevés dolog vetekedhet...

FMH

Ma már annak sem kell kútba vetnie magát, aki a tizediken lakik és nincs helye, módja grillpartit rendezni. Autóval, biciklivel, vagy akár busszal kimehetünk akár a helyi közösségi kertek valamelyikébe is, ezekben rendre kialakítanak tűzrakóhelyet, pergolát, nemkülönben jó grillparti helyszín a Bregyó is Székesfehérváron. A laza társaság amúgy is garantálja a hangulatot, csak pár papírtányér, otthon előző este bepácolt husik és zöldségek kellenek egy jó hangulatú szabadtéri sütés lebonyolításához.

A legegyszerűbb alkalmatosság az otthoni sütőnkben lévő rács, vigyük tehát magunkkal! Olcsó alutálcákkal, alufóliával megoldhatjuk a sütőfelület kialakítását is. A bepácolt étkek nedvesítőjébe különféle dolgokat tehetünk: fokhagyma, tört bors, kerti fűszerek és só kerüljenek bele, de borecetes, joghurtos pácban érlelt dolgokat is sütögethetünk. A szabadtűz nem lobogó lángot jelent, várjunk türelmesen a parázsra.

Kevés ínycsiklandóbb ebéd vagy vacsora van egy szabadban a grillrácson elkészített, füstös csirkemellnél, amelyhez a kertben nőtt zöldfélékből is készíthetünk zamatos salátát Fotó: Communititable

A legkézenfekvőbb sütnivaló a vékony szelet csirkemell és persze a virsli, kolbász, szafaládé. Utóbbiakat vagdaljuk be, a vágatokat locsoljuk meg némi fűszeres olajjal! A csirkemell és a virsli pár perc alatt átsül, a vastagabb csirkerészeket azonban - szintén bevagdosás után - inkább csomagoljuk fóliába! A parázsban alul, csinos alucsomagocskák formájában átsülhet az egyben hagyott burgonya is, amelynek hagyományosan elég sok idő kell.

A grillhúsok kitűnő kísérője a színes salátatál: retek, paradicsom, zöldpaprika, uborka, zöldhagyma s nagy marék petrezselyem, bazsalikom kerülhet bele, de borsikafűvel, kakukkfűvel, rozmaringgal, tört korianderrel, római köménnyel is fűszerezhetjük. Vigyünk magunkkal bekevert sajátaolaj-citromlé vagy borecet, balzsamecet keverékét, amellyel a helyszínen tudjuk beízesíteni salátánkat vagy a sült zöldségféléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!