Életmód

2015.10.04. 08:42

Az anyag, amely a szervezetünkben is megtalálható, de lassan kikopik

Sok mindent megtesz a nő azokban az éveiben, amikor észreveszi az első jeleket . Megereszkedik a bőr, megjelennek a ráncok, fakul az üdeség. A 21. század egyik legkíméletesebb, mégis igen hatékony szere a hialuronsav, amely a bőrben természetes módon is jelen van.

S. Töttő Rita

Lőrinczné Buzás Zsuzsa kozmetikus mester hisz benne, hogy nem csak kívülről érdemes segíteni

A hialuronsav korunk egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyaga a fiatalság megőrzéséhez. A kozmetikai gyakorlatban ugyanúgy, mint a plasztikai eljárásokban és a gyógyászatban. Sőt, a modern nő otthoni kiegészítője is, hiszen ma már krémekben, ampullákban, pasztillákban, tablettákban is kapható. A kutatások szerint az egyik legkönnyebben felszívódó formulája a folyékony változat – ezt már Lőrinczné Buzás Zsuzsa székesfehérvári kozmetikus mester árulta el kérdésünkre. De mi is ez a majdnem csodaszer?

– A hialuronsav egy nagy tömegű összetett szénhidrát molekula. Speciális szerkezetének köszönhetően nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezáltal biológiai kenő-anyagként szolgál. Már alacsony koncentrációban is viszkózus gélt képez –kezdi az elején a szakember.

A hialuronsav egyébként minden emberi szövetben megtalálható, mégpedig a sejtek közötti állományban. – A testünkben lévő hialuronsav 56 százaléka a bőrben, 35 százaléka az izmokban és a csontokban, 9 százaléka pedig az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, szemben, vérben, nyirokban található – hangsúlyozza jelentőségét a kozmetikus s hozzáteszi: jelentős szerepet játszik a sejt-újraképződésben és sejtosztódásban is.

A hialuronsav egy magyar kutató, Balázs Endre nevéhez kötődik, aki a sejtközötti állomány kutatásával foglalkozott. Célja az volt, hogy olyan hialuronsavat állítson elő, amely nem okoz gyulladást. Először szarvasmarhák ízületi nedvéből készítette, majd kakastaréjból, mely azóta is az orvosi, valamint kozmetikai alkalmazások megbízható forrása maradt.

– A hialuronsavval sok kutatást végeznek napjainkban is. A legújabb fejlesztés az iható változat. A szervezetben felszívódva belülről szépíti a bőrt – meséli a kozmetikus mester, aki szerint nemcsak a bőr rugalmasságának visszaállításában segít ez a fontos anyag, hanem az ízületi nedvekben található hialuronsav pótlás is jelentősen javul, így az ízületi fájdalmak is csökkennek.

A kor előrehaladtával sajnos ezen anyag mennyisége csökken és minősége is romlik szervezetünkben. Ezért tesz jót, ha külsőleg pótoljuk. A kozmetikai gyakorlatban krémek, szérumok, ampullák és széleskörű kezelések legjelentősebb hatóanyaga.

A kozmetikusok azért szeretik ezt az anyagot olyan nagyon – a hatékonysága mellett –, mert az allergiás reakció teljesen kizárt, ami érthető is, hiszen a szervezetben egyébként is előforduló anyagról van szó.

A kakastaréj mellett az echinacea, a kasvirág is meglehetősen sokat tartalmaz ebből az anyagból, ezért szokták javasolni olyanoknak, akiknek gondjaik vannak az ízületeikkel. A hialuronsav mellett egyébként a kollagén, a glükozamin-szulfát és a kondoitin-szulfát tehet még sokat azért, hogy kopások, érezhető, látható öregedési folyamatok lelassuljanak. Ezek külső bevitele esetén azonban figyelni kell arra, hogy olyan vitaminokhoz is jusson a szervezetünk, melyek segítik a felszívódásukat. A bőr fiatalsága ugyanis szervezetünk állapotától is függ. Az évtizedek során szervezetünkben elkopó, fogyó anyagok először csak apró jelekkel teszik nyilvánvalóvá az idő múlását: megjelennek a ráncok, majd a térdeink is fájnak. De hogy ez kinél mikor jön el, életmód és genetika kérdése: van, akinél harmincéves korában, más pedig még a negyvenes éveiben is húszéves testben él...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!