Életmód

2015.05.28. 16:01

Kitaláltak egy új sportágat, amely hódíthat

A Kronum egy új sport, amely a legnépszerűbb labdajátékaink sajátosságait ötvözi: a labdarúgás, a kosár- és a kézilabda elemei is megtalálhatóak benne.

Káldor András

2008-ban találtak fel az Egyesült Államokban, és elsődleges filozófiája pedig egy újfajta játékélményt vinni a sportok világába.

Kör alakú pályán játssza két darab tízfős csapat egymás ellen, mégpedig úgy, hogy mindig az egyik csapat támadja, a másik védi a négy speciális kaput. A kapuk kétféle gólszerzési lehetőséget biztosítanak, és mivel a pálya különböző zónákra van osztva, a szerzett gól pontértéke függ a távolságtól is, mint a kosárlabdában. A kronum labda úgy lett kialakítva, hogy kézzel és lábbal is egyaránt jól kezelhető legyen, de a hétköznapi röplabda is alkalmas a játékhoz.

Bill Gibson, a játék feltalálója azt az elvet vallja, hogy mivel a zenében is a már létező stílusok keveredése alakít ki újakat, miért ne lehetne ezt az elvet a sportba is átvinni? A sportemberek is fejlődnek, a szurkolói elvárások nőnek, az interneten kapcsolódik össze globálisan a világ: ennek fényében a kronum az új korszak új sportja.

A mostani labdajátékok legnagyobb százaléka arra épül, hogy mindkét csapat/játékos rendelkezik egy térféllel vagy egy kapuval. A Kronum ezt a lineáris felfogást egy az egyben a kukába dobva egy 360°-ban áramló, pörgős játékmenetet eredményez, ahol kiszámíthatatlan, hogy merre folyik tovább az akció. A kör alakú pálya, a négy kapu, a kézzel és lábbal egyaránt játszhatóság egy merőben újfajta sportélményt nyújt, ami sokkal dinamikusabb és látványosabb, mint az alkotóelemei, miközben a játékosok képességeinek teljes skáláját kihasználja. A kronum jóvoltából egyazon pályán küzdhetnek meg egymás ellen a labdarúgásban, a kézilabdában, vagy épp az amerikai fociban jeleskedő sportolók. A két legfontosabb kelléke a játéknak a labda és a négy kapu. Védőfelszerelést nem ír elő a játék szabálykönyve, de opcionálisan egyes játékosok viselhetnek például sípcsontvédőt. A játékot egyelőre csak az Egyesült Államok területén játsszák rendszeresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!