Életmód

2015.11.13. 12:13

Kókuszzsír vagy olaj?

Székesfehérvár – Egyre divatosabb a modern gasztronómiában és a fürdőszobában is a kókuszzsír. De vajon valóban csodaszer?

S. Töttő Rita

Kókuszolaj vagy kókuszzsír? - teheti fel joggal a kérdést a laikus vásárló, akinek kérdésére a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ad választ legújabb kitekintőjében. E szerint mindkét kifejezés  helyes, attól függ csupán, hol mondjuk... A kókuszzsír szobahőmérsékleten, azaz 24 fokon olvad, így nálunk inkább zsiradék formát vesz fel, míg természetes lelőhelyén, a trópusokon folyékony halmazállapotú.

A modern, egészségtudatos gasztronómiában azért szeretik, mert könnyen emészthető, közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigliceridekben (MCT zsírok) gazdag, így mértékkel ugyan, de fogyaszthatják emésztési és zsírfelszívódási problémákkal küzdők és  májbetegek is. A kókuszolaj elkészítése is érdekes: az érett kókuszdió kiszárított húsából vonják ki , vagy éppen megfőzik, aprítják, s ezt követően   sajtolják. Az így kapott tejszerű anyagot  felmelegítik, s a felületén úszó zsírt gyűjtik össze.

A kozmetikában egyértelműen a száraz bőr, köröm és haj kitűnő ápolószere, s nagy előnye, hogy nem nehezíti, nem tömíti el a bekent felületet. Csodát persze ne várjunk tőle – mondják a szakemberek. Sok vizsgálatnak kell még alávetni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!